Här är Lunds nya biblioteksbuss
Hem KOMMUNER Här är Lunds kommuns nya biblioteksbuss

Här är Lunds kommuns nya biblioteksbuss

Publicerat av: Redaktionen

Efter en lång väntan står Lunds kommuns nya biblioteksbuss färdig.

Den mobila verksamheten kommer besöka boenden och andra verksamheter, men också köra turer till allmänheten och användas till aktiviteter för barn och unga.

I november 2019 beslutade kultur- och fritidsnämnden att ersätta den gamla biblioteksbussen med ett nytt, mer flexibelt fordon. Nu är den här, med en kreativ och färgglad utsida och en ytsmart biblioteksdel med plats för böcker och andra medier. Genom flexibel inredning kommer bussens insida anpassas till olika typer av besök. På taket sitter solceller som bidrar med el.

Fokus på prioriterade målgrupper
En central del av bibliotekens verksamhet är att ägna särskild uppmärksamhet åt ett antal prioriterade målgrupper. Den nya biblioteksbussen kommer i större utsträckning än sin föregångare arbeta gentemot sådana målgrupper och köra till förskolor, äldreboenden, HVB-hem och andra verksamheter.

–Med den nya biblioteksbussen växlar vi upp arbetet med så kallad uppsökande verksamhet. Genom att vi själva kommer till grupper som ofta har ofta svårt att ta sig till de fysiska biblioteken kan vi ge dem den biblioteksservice de har rätt till, säger Beatrice Kristensson, enhetschef på Folkbiblioteken i Lund och ansvarig för projektet.

Turer för allmänheten och verksamhet för barn och unga
Bussen kommer även att köra turer för allmänheten enligt en fast tidtabell. I turlistan som presenteras i samband med det första invigningstillfället 27 november har platser som ligger långt ifrån något av de befintliga biblioteken i Lunds kommun prioriterats. Bussen kommer också att användas till temaveckor och lovverksamhet för barn och unga.

Här är Lunds nya biblioteksbuss

Foto: Folkbiblioteken i Lund

– Jag är mycket glad att vi äntligen har en biblioteksbuss på plats igen. Den har en väldigt viktig uppgift i vårt uppdrag att tillgängliggöra bibliotekens utbud för fler Lundabor och främja mer läsande. Läsning lägger inte bara grunden för vår kommunikationsförmåga utan är den viktigaste vägen till att utveckla nya perspektiv och insikter i den allt mer komplexa värld vi måste navigera i, säger Christian Gehrmann, ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Redan i november börjar bussen köra de första turerna för att besöka boenden och andra verksamheter. Premiärturerna för allmänheten planeras till mitten av december.

Invigningstillfällen
27 november kl. 15.00–18.30: smyginvigning på parkeringen vid Veberöds bibliotek
1 december kl. 16.00–19.00: smyginvigning på parkeringen vid Stångby bibliotek
10 december kl. 14.00–17.00: huvudinvigning på Stortorget

På samtliga invigningar kan besökarna kliva ombord på bussen och ta del av underhållning för hela familjen. På Stortorget blir det även invigningstal av Christian Gehrmann, ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Lunds kommuns bibliotekschef Catharina Isberg medverkar på invigningarna i Veberöd och på Stortorget.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>