Hem PEDAGOGSNACK E-böcker – så funkar det

E-böcker – så funkar det

Publicerat av: Redaktionen

Att arbeta med e-böcker kräver en del ny kunskap. Här försöker vi reda ut de vanligaste begreppen och tipsa om en del bra verktyg.

Läsa e-böcker

E-böcker kan man antingen köpa via iTunes, Adlibris eller en rad andra återförsäljare. Många finns att ladda ned gratis, till exempel de gamla klassikerna där upphosrätten har gått ut.

e-böckerOm detta må ni berätta (Länk till annan webbplats, http://www.levandehistoria.se/material/om-detta-ma-ni-beratta) är ett gratis material om förintelsen från Forum för levande historia.

Du kan också låna e-böcker via bilbliotekens hemsidor. Den som ska låna behöver ett lånekort och e-boksläsaren Blufire reader. Enklast är att gå in på elib.se (Länk till annan webbplats, http://www.elib.se) och söka upp en bok. Där finns sedan länkar till respektive biblioteks hemsida.

ElibU (Länk till annan webbplats, http://elibublogg.wordpress.com) är en abonnemangstjänst för skolor som ger obegränsad användning av 4000 titlar till en kostnad som motsvarar cirka en pocketbok per elev och år.

Skapa e-böcker

Det finns olika format för e-böcker varav EPUB och PDF är de största. EPUB har fördelen att texten kan flöda om. Det vill säga att läsaren kan själv bestämma storleken på texten utan att behöva skrolla. EPUB kan även innehålla interaktiva komponenter såsom ljud, film eller ett test.

Det finns också många olika program för att skapa e-böcker. iBooks Author är ett program för Mac där man också lätt kan lägga in interaktiva komponenter. För iPad finns exempelvis appen Book Creator. Programmet Scrivener, som är populärt bland författare och både finns för PC och Mac, har också bra möjligheter för att skapa EPUB-filer.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>