VR-glasögon och öppet digitalt hus
Hem Nyheter VR-glasögon och öppet digitalt hus

VR-glasögon och öppet digitalt hus

Publicerat av: Redaktionen

Vad gör man när pandemin hindrar skolan från att välkomna vårdnadshavare till ett öppet hus?

VR-glasögon och öppet digitalt husKista grundskola köpte in VR-glasögon, skickade dom till vårdnadshavare i närheten av skolan och öppnade digitala dörrar.

Nu kan du besöka Kista grundskola hemifrån din egen soffa. Välkommen att besöka skolan med hjälp av de här VR-glasögonen. Denna hälsning fick vårdnadshavare i Kista strax före jul.

– Coronapandemin har gjort att vi tyvärr inte kan ha öppet hus. Det brukar vi ofta ha den här tiden på året för vårdnadshavare med barn som ska börja förskoleklass eller vill byta skola. Genom att filma lokalerna och skicka VR-glasögon till vårdnadshavare i området hoppas vi nå ut ändå, säger Ebon Lundberg, rektor.

Det är första gången skolan skickar VR-glasögon till vårdnadshavare – men VR-glasögon är inget nytt för eleverna och medarbetarna på skolan. Tvärtom, eleverna på grundsärskolan har ofta VR-glasögon, det underlättar för avkoppling och möjligheten att uppleva något nytt.

– VR-glasögon till vårdnadshavare är något extra och visar samtidigt att vi är en skola som jobbar mycket med digitala hjälpmedel till vardags, säger Malin Bergh, intendent.

Inspiration och investering

VR-glasögon och öppet digitalt hus

Vad gör man när pandemin hindrar skolan från att välkomna vårdnadshavare till öppet hus? Kista grundskola köpte in VR-glasögon, skickade dom till vårdnadshavare i närheten av skolan. På bilden: Eleni Siousti, biträdande rektor.

Idén kom från Malin Bergh, intendent på Kista grundskola. Hon hade sett hur gymnasieskolor skickat VR-glasögon till elever i årskurs nio. Kan vi göra likadant, filma vår skola och skicka glasögon till vårdnadshavare? Så tänkte Malin och tog idén till sin rektor. Ebon Lundberg lyssnade, pratade med ledningsgruppen och bestämde sig för att investera.

– Malin kom med en idé och jag ville testa den. Vi har räknat fram och tillbaka och kommit fram till att det är en investering som kan att ge effekt. Lokalerna är fina och kan visas upp för många människor, inte bara under pandemin, utan även under andra år, säger Ebon Lundberg.

Tempo och tidplan

Beslutet togs i november. Under en helg på jullovet kom ett filmteam till skolan och filmade lokalerna. I januari skickades glasögonen till vårdnadshavarna.

– Det har gått fort. Jag mötte upp filmteamet i lokalerna och guidade genom skolan. Vi valde att göra det en helg då inga elever eller kollegor var i huset. Då kunde vi filma de tomma lokalerna i lugn och ro utan att störa några andra. Sen har flera kollegor på administrationen varit engagerade i att skicka ut glasögonen, säger Malin Bergh.

Fungerar även utan VR-glasögon

Nu finns skolans lokaler på webben. Det går att klicka sig runt och uppleva klassrum, läshörnor och bibliotek. Det fungerar även utan VR-glasögon – men med VR-glasögon på får tittaren djup och känsla.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>