Hem NYHETER En majoritet av alla föräldrar oroar sig för barnens skärmtittande

En majoritet av alla föräldrar oroar sig för barnens skärmtittande

Publicerat av: Redaktionen

På uppdrag av optik- och ögonhälsokedjan Synsam har undersökningsföretaget Yougov frågat föräldrar om deras barns tid framför olika typer av skärmar.

Undersökningen visar att ungdomar ägnar en arbetsvecka och de allra minsta barnen i snitt två timmar om dagen till att titta på skärm, vilket är dubbelt så högt som WHO:s riktlinjer.

En majoritet av alla föräldrar oroar sig för barnens skärmtittande

Ida Malmblad, leg.optiker

Resultaten publiceras i Synsams rapport ”Ögonhälsa 2020-rapporten”.

Barn i åldrarna 0 till 17 ägnar i genomsnitt 25 timmar i veckan åt TV, datorer, läs- och surfplattor eller mobiltelefoner. Bland de äldsta barnen, 14 till 17 år, uppgår den genomsnittliga skärmtiden till 37 timmar i veckan.

De allra minsta barnen, 0 till 4 år, ägnar i sin tur två timmar om dagen till att titta på skärmar. Mätningen är gjord just innan utbrottet av Coronaepedemin.

Mycket tyder på att barnens skärmkonsumtion ökat ytterligare under de senaste månaderna, speciellt bland gymnasieelever som spenderar hela skoldagen vid skärmen.

– De äldsta barnens skärmtid ligger på samma nivå som en normal arbetsvecka, vilket är anmärkningsvärt högt. Det är även de allra minsta barnens tid framför skärmarna. Det som även sticker ut i undersökningen är att barn med glasögon eller linser har 30 procent mer skärmtid än barn utan synkorrigerande hjälpmedel. Det tyder på att det finns ett samband mellan stillasittande och problem med ögonhälsan. Vi kommer nu att studera detta vidare, säger Synsams svenska chefsoptiker Awet Tesfamariam.

Föräldrar oroliga

En skärm till en modern TV, dator, surfplatta eller mobiltelefon avger ett blått ljus. Det blåa ljuset flimrar mer än annat ljus vilket leder till ögontrötthet och huvudvärk. Om ögat dessutom utsätts för det under lång tid kan det orsaka skador på näthinnan. Detta är något som föräldrarna i undersökningen oroar sig för. Hela 6 av 10 uppger att de känner oro för det blåa ljusets inverkan på barnens ögon.

– Forskning visar att det kortvågiga blåa ljuset som en skärm avger är det mest ohälsosamma. Denna typ av ljus kan skada synen eftersom det absorberas djupt in i ögat. Barns ögon är dessutom känsligare än vuxnas och jag rekommenderar därför att skydda deras ögon innan vi med säkerhet vet vad exponering för blått ljus leder till på lång sikt, säger Ida Malmblad, legitimerad optiker och Synsam Groups expert på blått ljus.

Ögonhälsa 2020-rapporten

Undersökningsresultaten återfinns i Synsams färska rapport, ”Ögonhälsa 2020-rapporten”, där vi lyssnat på föräldrars åsikter om sina barns skärmtittande kopplat till ögonhälsa. Här finns även artiklar om de senaste forskningsrönen inom ögonhälsa samt råd om hur man tar hand om sin syn och ögon på bästa sätt. Läs mer i Synsams stora föräldraundersökning på synsam.se/ögonhälsa.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>