Litteratur på meänkieli digitalt tillgänglig för alla att ta del av.
Hem EFTER PLUGGET Litteratur på meänkieli digitalt tillgänglig för alla att ta del av

Litteratur på meänkieli digitalt tillgänglig för alla att ta del av

Publicerat av: Redaktionen

Meänkieli är ett nationellt minoritetsspråk i Sverige, men tillgången till böcker på språket är begränsad.

Nu tillgängliggör Kungliga biblioteket (KB) både skön- och facklitteratur på meänkieli i den digitala tjänsten Bläddra. Böckerna är helt gratis för alla att ta del av.

– Vi hoppas att den som vill läsa på meänkieli ska ha stor glädje av att på ett enkelt sätt hitta böcker på språket. Bläddra är ett nödvändigt komplement till biblioteken, där tillgången till litteratur på meänkieli ofta är begränsad, säger Oskar Laurin, enhetschef för Bibliotekssamverkan på KB.

Från och med i dag finns drygt 40 titlar på meänkieli att läsa i Bläddra, som är en app för mobil och surfplatta. Urvalet är brett och vänder sig till såväl vuxna som barn. Till exempel går det att ta del av den episka dikten Keksin runo (Kexis kväde) från 1600-talet, kapitelböcker om familjen Knyckertz och romaner av Bengt Pohjanen. Flera av böckerna blir nu för första gången tillgängliga digitalt.

Litteratur på meänkieli digitalt tillgänglig för alla att ta del av.Nationellt minoritetsspråk sedan år 2000

Meänkieli har en stark förankring i det geografiska området Tornedalen, och har talats under många hundra år. Språket talas i dag både i Tornedalen och av personer i andra delar av Sverige. Sedan år 2000 har meänkieli status som nationellt minoritetsspråk, vilket bland annat innebär rätt till modersmålsundervisning.

– Böckerna i Bläddra kan i bästa fall bidra till att stärka språket ytterligare. Läsning öppnar dörren till nya upplevelser, men är också en central del i människors språkutveckling, säger Oskar Laurin.

Titlarna på meänkieli har valts ut i dialog med både läsare och aktörer som förmedlar språket i skola, förskola och äldreomsorg. Arbetet har också förutsatt ett nära samarbete med förläggare, författare, översättare, språkvetare och bibliotekarier. Bläddra kommer löpande utökas med fler böcker, både på meänkieli och andra nationella minoritetsspråk.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>