Hem PEDAGOGSNACK Fem fördelar med laborativa läromedel

Fem fördelar med laborativa läromedel

Publicerat av: Redaktionen

Att lära in matematik är som att bygga hus.

En stabil grund är en förutsättning för att kunna bygga på höjden.

Fem fördelar med laborativa läromedelMed laborativa läromedel ger du eleverna en trygghet och säkerhet i matematikens grunder. Det finns fler bra anledningar till att använda laborativa matematikläromedel.

Konkretisera matematiken för att se lösningar

Laborativa läromedel gör matematiken konkret och skapar bilder och mönster. Elever som har svårt att räkna ut en uppgift med papper och penna kan ofta lösa samma uppgift om de får ett laborativt material till hjälp.

Skapa nyfikenhet och lust till ämnet

Det är roligt att testa och experimentera. Och det är roligt att förstå vad man håller på med. Elever som tycker matematik är tråkigt kan ofta bli mer positiva om de får arbeta med laborativa läromedel.

Laborativt arbete ger ökad förståelse

Att arbeta praktiskt med ett konkret material är överlägset för att skapa en grundläggande förståelse. Eleverna får visuella referenser av matematiska begrepp som till exempel area, volym, procent och bråk. Något som är en förutsättning för att kunna ta steget till abstrakta uppgifter.

Samspel och kommunikation gynnar inlärningen

Att arbeta parvis eller i smågrupper, med laborativa uppgifter, uppmuntrar kommunikation och samspel. Att samtala om matematik är positivt för inlärning och förståelse. Det är nyttigt att ta del av hur andra tänker, och det är minst lika nyttigt att tvingas förklara hur man själv tänker. Ibland är det först då man märker om man verkligen förstått.

Variation gör undervisningen roligare

Många elever tappar motivationen om undervisningen blir alltför läroboksstyrd. Genom att variera mellan grundboken och praktiska uppgifter blir lektionerna roligare.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>