Hem NYHETER Föräldrar högläser mer sällan böcker för sina barn – och bokstunderna blir allt kortare

Föräldrar högläser mer sällan böcker för sina barn – och bokstunderna blir allt kortare

Publicerat av: Redaktionen

Högläsning är en utmärkt aktivitet för att väcka barns intresse för böcker och stärka deras ordförråd.

Därför är det oroväckande att föräldrar verkar läsa allt mindre böcker för sina barn.

Det visar en undersökning som boktjänsten Nextory genomfört. Endast tre av tio föräldrar
högläser böcker för sina barn dagligen och de flesta läser mindre än tio minuter vid ett
vanligt lästillfälle.

Föräldrar i Sverige högläser böcker allt mer sällan för sina barn. Enligt en rapport som Läsrörelsen släppte 2012 läste endast 35 procent av föräldrar med barn i åldern 0–9 år dagligen med sitt barn, jämfört med 74 procent bara tio år tidigare. Denna siffra ligger nu på 30 procent enligt Nextorys undersökning.

Föräldrar högläser mer sällan böcker för sina barn – och bokstunderna blir allt kortare

– Högläsning eller boklyssning är supermysiga stunder ihop med barnen. Man är nära varandra och historierna gör det lättare att prata om ämnen som annars kanske upplevs som svåra och känsliga för både föräldrar och barn.

På Nextory jobbar vi stenhårt för att göra litteratur mer tillgänglig och skapa läsupplevelser som får fler ska upptäcka de stora fördelarna med böcker, säger Elin Bäckman, kommunikationschef på Nextory.

Nextory har också undersökt hur länge föräldrar vanligtvis läser för sina barn vid varje lästillfälle.

Enligt undersökningen har bokstunderna blivit kortare jämfört med Läsrörelsens siffror från 2012. För sju år sedan varade en högläsningsstund vanligtvis 15 minuter. I Nextorys nya undersökning svarar den största andelen föräldrar att de läser under tio minuter. Nextorys läsexperter har därför tagit fram
fem tips för att förlänga bokstunderna i vardagen.

Nextorys bästa högläsningstips:

  1. Ha böcker överallt

Se till att det finns böcker på många ställen hemma. Du kan till exempel sätta upp en bokhylla
i barnens höjd bredvid andra leksaker eller lägga böcker i travar runt om i vardagsrummet,
köket eller badrummet. Det ska alltid gå att läsa en bok!

  1. Hitta nya lässtunder

Godnattsagor i all ära, men se till att läsningen även blir en naturlig del av dygnets andra timmar. Hitta nya stunder för böcker, exempelvis när ni sitter på bussen, i badkaret eller vid frukosten.

 

  1. Starta en bokutmaning

Gör läsningen till en lek! Sätt upp en utmaning för hur många böcker ni ska läsa tillsammans under en vecka, en månad eller kanske under ett år. Och lova en härlig belöning när ni har klarat målet! Varför inte ett besök till Astrid Lindgrens värld eller Muminvärlden?

 

  1. Läs på spännande platser

Skapa härlig stämning genom att läsa på en plats som passar bokens handling. Om en bok handlar om bilar – läs i bilen. Sätt upp ett tält i trädgården och läs en spännande bok eller lyssna på en spöksaga under en promenad i mörkret.

 

  1. Läs och prata om böcker själv

Kom ihåg: ”Children don’t hear us, they imitate us”. Föregå med gott exempel och läs när dina barn ser dig. Ha också roliga och inspirerande samtal om böcker hemma.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>