Förebyggande och nytänkande i Youth Wellness Accelerator
Hem HÄLSA Förebyggande och nytänkande i BizMakers program Youth Wellness Accelerator

Förebyggande och nytänkande i BizMakers program Youth Wellness Accelerator

Publicerat av: Redaktionen

Tre startupbolag som alla vill minska den psykiska ohälsan hos barn och unga tar nu plats i BizMakers program Youth Wellness Accelerator.

Under fem intensiva månader ska entreprenörerna tillsammans med affärsutvecklare och partners slipa på sin idé och sitt erbjudande.

Youth Wellness Accelerator är programmet för företag från hela Sverige med digitala lösningar som möter en av samhällets stora utmaningar – att förebygga psykisk ohälsa hos barn och ungdomar. 2023 arrangeras acceleratorn för andra gången, och precis som tidigare är den offentliga sektorn den viktigaste samarbetspartnern eftersom det är där samhället möter och tar emot unga som mår dåligt.

– Vi tyckte att vi såg ett stort behov efter pandemin, och tyvärr så har osäkerheten bara ökat efter det. Sämre ekonomiskt läge och oroligheter i omvärlden är sådant som påverkar många unga, särskilt de som saknar stöd hemifrån, säger Cecilia Nordlund, affärsutvecklare och projektledare hos BizMaker.

I år har tre bolag antagits till Youth Wellness Accelerator, alla i olika stadier.

– Bolagen får möjligheten att verifiera olika steg i sin utveckling, tillsammans med kommunen och regionen. Vi erbjuder en säker miljö för att testa sitt case, i stället för att på egen hand bygga något som man inte säkert vet fungerar, säger Cecilia Nordlund.

Av årets tre bolag kommer två från Västernorrland och ett från Uppsala.

Förebyggande och nytänkande i Youth Wellness AcceleratorZeeds utvecklar en app och ett gränssnitt där psykologer och patienter kan följa terapiframstegen mellan de fysiska träffarna. Den unika plattformen både ökar motivationen hos patienten och minskat administrationen för terapeuten.

YoungNest vill ge ungdomar och unga vuxna en trygg start i vuxenlivet genom att guida till allt som man plötsligt förväntas ta ansvar för själv – jobb, bostad, försäkringar, det som företaget sammanfattar som life skills.

MindQuest utvecklar en spelinspirerad metod för att förebygga psykisk ohälsa, riktad till en ung målgrupp.

Acceleratorn startar i mitten av februari och pågår fram till juni. I programmets olika faser kommer entreprenörerna att få hjälp med bland annat att identifiera sin affär, hur man hittar finansiering och hur man kommunicerar sitt värde för framtida kunder.

– Just kommunikation är extra viktigt för så kallade impact-bolag, där värderingar och ambitionen att åstadkomma positiv samhällsförändring är central, säger Cecilia Nordlund.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>