Förkämpe för kvinnors och barns hälsa får KTH:s innovationspris
Hem FORSKNING Förkämpe för kvinnors och barns hälsa får KTH:s innovationspris

Förkämpe för kvinnors och barns hälsa får KTH:s innovationspris

Publicerat av: Redaktionen

När KTH Innovation Award delas ut för första gången går det till Rustam Nabiev.

Han har en glasklar vision: “En dag ska ingen mamma och inget barn lida eller dö av förebyggbara sjukdomar“. Fram till idag har över 900 000 barn hjälpts av pristagarens innovation, så resan mot det viktiga målet har startats.

Förkämpe för kvinnors och barns hälsa får KTH:s innovationspris

Rustam Nabiev erhåller KTH Innovation Award i egenskap av medgrundare till Shifo, en icke-vinstdrivande organisation inom e-hälsa som jobbar med teknik som ska förhindra att barn i utvecklingsländer dör till följd av undervaccination. Han är också den som haft huvudansvaret för utvecklingen av tekniken som Shifo tillhandahåller.

Så här lyder motiveringen:

“Den första mottagaren av KTH Innovation Award personifierar KTH:s anda: att arbeta för en ljusare morgondag. KTH Innovation Award tilldelas Rustam Nabiev för att ha tagit sig an den enorma utmaningen att inga mödrar eller barn ska dö av sjukdomar som går att förebygga, och för hans kreativitet, uthållighet och mod i att implementera lösningen med de som främst behöver den”.

KTH:s rektor Sigbritt Karlsson berättar att Rustam Nabievs är en positiv förebild för universitetet.

– KTH:s kärna är teknisk forskning och utbildning och att arbeta för ett bättre samhälle, inte minst i världens utvecklingsländer. Rustam Nabiev är arbetar verkligen i den andan, och som KTH:s rektor är jag stolt över vad han har åstadkommit. Världen behöver fler människor som Rustam Nabiev, säger Sigbritt Karlsson.

– Hur det känns att få KTH Innovation Award? Det var en stor överraskning. Så jag är både överraskad och glad, säger Rustam Nabiev.

Han berättar vidare att Shifos teknik är en form av smart papper, blanketter som kryssas i för hand och där insamlat hälsodata sedan digitaliseras. Tekniken ska kunna användas oavsett förutsättningar när det kommer till infrastruktur, exempelvis tillgång till elektricitet. Redan idag har ett stort antal barn registrerats på detta sätt i länder som Uganda, Afghanistan och Gambia.

Rustam Nabiev har bland annat en bakgrund som student vid KTH där han studerat datavetenskap. En tid i hans liv som hjälpt honom framåt.

– Det var i samband med min uppsats som jag genomförde på KTH och Karolinska Universitetssjukhuset som jag lärde mig mycket om telemedicin och e-hälsa. Jag förstod vilka möjligheter som fanns att förbättra länders sjukvårdssystem. Efter att ha varit involverad i olika projekt i bland annat Afrika och Asien fick jag därefter en god förståelse för de ojämlikheter som finns, särskilt när det gäller tillgången till sjukvård. Så jag bestämde mig för att vika mitt liv åt att försöka göra någonting åt detta globala problem

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>