Hem TEKNIK Tre universitet effektiviserar styrningen med Hypergene

Tre universitet effektiviserar styrningen med Hypergene

Publicerat av: Redaktionen

Hypergene har på kort tid fått tre nya universitet som kunder – Örebro universitet, Luleå tekniska universitet och Göteborgs universitet.

Gemensamt för dessa tre är att valet av beslutsstödet från Hypergene ska ge universiteten effektivare och mer kvalitetssäkrade processer inom budget och prognos.

”I utvärderingen av olika anbudsgivare visade sig Hypergene vara det bästa alternativet inom nästan alla våra kriterier. Vi känner oss därför mycket nöjda med valet och ser fram emot att börja använda lösningen”, säger Peter Tellberg, ekonomidirektör på Göteborgs universitet.

Tre universitet effektiviserar styrningen med HypergeneLösningen från Hypergene ska ge ett kvalitetshöjande stöd och en väsentlig tidsbesparing i universitetens budget- och prognosarbete. All tid som frigörs i budgetprocessen ska istället kunna läggas på verksamhetsutveckling.

”Våra ekonomer har arbetat i Excel för budget, prognos och uppföljning. Det är ett manuellt och tidsödande arbete som lätt blir fel och som tar tid från själva analysen.

För att höja kvaliteten i budgetprocessen har vi nu valt Hypergene, vilket också blir ett system vi kan växa och utveckla för fler delar inom planering, uppföljning och analys.”, säger Lisette Edin, biträdande chef verksamhetsstöd, på Luleå tekniska universitet.

I ett första steg har universiteten var för sig valt en lösning där de implementerar budget och prognos.

Luleå tekniska universitet och Örebro universitet har dessutom köpt stöd för verksamhetsplanering där lärosätenas styrmodeller med resultat- och verksamhetsmål formuleras och kommuniceras.

”Örebro universitet hade ett behov av att effektivisera budget-och prognosarbetet. Vid en upphandling var Hypergene det bästa alternativet. Hypergene kommer att hjälpa oss med att minska arbetet med att validera siffror och istället ge oss möjligheten att öka fokus på analys av avvikelser”, säger ekonomichef Pia Järnkvist.

I avtalen finns även möjligheten att utvidga lösningen för nya behov, till exempel för bemanning- och tjänsteplanering eller som stöd för ansökningar av medel till forskningsprojekt, liksom projektbudgeteringen och den löpande uppföljningen av forskningsprojekten.

”Målet är att bidra med både effektiva processer och ett systemverktyg som i sig skapar effektivitet och kvalitet. Till exempel ska chefer på alla nivåer kunna få regelbunden och kvalitetssäkrad information om sitt ekonomiska handlingsutrymme på kort och på lång sikt”, säger Per Hidenius, VD på Hypergene.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>