Forskarskola ska förändra lärarutbildningar
Hem FORSKNING Forskarskola ska förbättra lärarutbildningar

Forskarskola ska förbättra lärarutbildningar

Publicerat av: Redaktionen

Idag hamnar många elever utanför i skolan och detta motverkar deras utveckling och lärande.

Därför startar nu en forskarskola med syfte att förbättra lärarutbildningarna och undervisningen i skolan med avseende på språk och litteratur.

Forskarskolan, Culturally Empowering Education through Language and Literature (CuEEd-LL) finansieras av Vetenskapsrådet och leds av Jönköping University i samverkan med Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Högskolan i Borås och Malmö universitet.

Forskarskola ska förändra lärarutbildningar

Biblioteket på Jönköping University

– Skolan och utbildningen kan göra skillnad här. Språk och litteratur består av praktiska och estetiska moment som varit grundläggande i skolan under lång tid. Innehåll och undervisning i dessa områden behöver ständigt förnyas för att stödja elever i alla ämnen till att bli kritiskt tänkande individer som självklart tar plats i olika kulturella och sociala sammanhang med en egen röst, säger Ylva Lindberg, professor på Högskolan för lärande och kommunikation vid Jönköping University och projektledare för forskarskolan.

Sommaren 2021 beviljades forskarskolan knappt 39 miljoner kronor av Vetenskapsrådet.

Den 28 och 29 mars hålls en kickoff på Spira med ca. 30 deltagare, bland annat forskare och doktorander från flertalet länder.

Under kickoffen kommer bland annat Agneta Marell, rektor vid Jönköping University att hålla tal, dessutom kommer det att hållas seminarier och doktorandpresentationer (se hela programmet på webbsidan)

Under vecka 13 startar också den första kursen för de antagna doktoranderna.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>