Hem Forskning Hållbarhets- och teknikforskare med på IVA:s 100-lista

Hållbarhets- och teknikforskare med på IVA:s 100-lista

Publicerat av: Redaktionen

​På IVA:s 100-lista som presenteras idag finns två forskare med fokus på hållbar produktutveckling från BTH med.

Forskningsprojekten på listan bedöms ha potential att utvecklas till innovationer, affärsutveckling eller annan form av nytta.

Kungl Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, presenterar varje år sin 100-lista på forskningsprojekt som bedöms ha potential att affärsutvecklas eller på annat sätt nyttiggöras. Forskningsprojekten på listan har valts ut i en grundlig nominerings- och urvalsprocess baserad på ett antal fastställda kriterier.

Idag kom 100-listan för 2020, som i år har temat hållbarhet, och vi kan glädjande konstatera att två forskare från BTH finns med på listan.

Hållbarhets- och teknikforskare med på IVA:s 100-lista

Det är Sophie Hallstedt, docent vid institutionen för strategisk hållbar utveckling, och Tobias Larsson, professor vid institutionen för maskinteknik.

–Min forskning i hållbar produktutveckling handlar om att stötta företagen när de gör sin hållbarhetsresa. Hållbarhetsperspektivet måste komma in tidigt i produktutvecklingen om det ska resultera i kostnadseffektiva och långsiktigt konkurrenskraftiga lösningar, berättar Sophie Hallstedt.

Professor Tobias Larsson leder en stor forskningsmiljö på BTH som fokuserar på att ta fram metoder och verktyg för att utveckla nästa generations hållbara produkter inom tillverkande industri.

–Genom att arbeta med digital modelldriven utveckling kan ett företag tidigt, redan innan produkten är producerad, simulera vilken effekt en tänkt lösning har på dess livscykel. Med det visualiseringsverktyg som vi tagit fram går det att simulera detta och på så sätt förutse vad som kan hända, förklarar Tobias Larsson.

–Det är mycket glädjande att två att våra forskare återfinns på listan – det visar att forskningen vid BTH har goda förutsättningar att komma till nytta och att göra verklig skillnad, säger Mats Viberg, rektor för BTH.

Bakom initiativet med 100-listan står IVA:s projekt Research2Business som syftar till att stärka Sverige i att vara ledande på att omvandla akademisk forskning till innovation och konkurrenskraft i näringslivet. Några av forskarna på 100-listan kommer att bjudas in till den nationella mötesplatsen för företagsledare och forskare, R2B Summit.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>