Så avfärdar unga tjejer oönskade inviter på nätet
Hem SÄKERHET Ny studie: Så avfärdar unga tjejer oönskade inviter på nätet

Ny studie: Så avfärdar unga tjejer oönskade inviter på nätet

Publicerat av: Redaktionen

Unga idag ser nätet som en självklar plattform för deras vardagliga romantiska och sexuella möten.

Samtidigt väger de ständigt fördelarna mot olika risker och faror som måste värderas och pareras.

Det framgår av en ny studie från Malmö universitet.

– Våra intervjuer visar att de flesta unga börjar intressera sig för olika sexuella praktiker på nätet någon gång på mellanstadiet, säger Kim Ringmar Sylwander som är postdoktor vid Centrum för sexologi och sexualitetsstudier vid Malmö universitet.

I studien ”Unga, samtycke och nätet: en affektteoretisk studie om ungas sexuella nätpraktiker”har 47 unga i åldern 16 till 19 år deltagit i gruppsamtal. Frågor som velat besvaras är hur unga resonerar kring och förhandlar samtycke i olika sexuella situationer på nätet. Och hur ungdomars sexuella möten på mellan- och högstadiet formar de val ungdomar gör gällande digital sexuell kommunikation och dejting generellt.

Förhandling utan skambeläggning

Kim Ringmar Sylwander konstaterar att ungas förhandling av sexuellt samtycke på digitala plattformar formas av heteronormativa förväntningar på killars och tjejers sexualitet. Och att samtycket sällan förhandlas som ett ja eller nej, precis som i offline-sammanhang, utan snarare handlar om att känna in varandra.

Så avfärdar unga tjejer oönskade inviter på nätet

Enligt studien upplever många tjejer att de har svårt att navigera i situationer där de får oönskade inviter från killar de inte vill ha en sexuell relation med.

– Killar känner pressen att fråga men också att få samtycke på rätt sätt. Att det ska känns bra för tjejen. Medan tjejer upplever att de har svårt att navigera i situationer där de får oönskade inviter från killar de inte vill ha en sexuell relation med. Och att detta hela tiden måste förhandlas för att undvika skambeläggning. Tjejerna beskriver det som ”let them down easy”, alltså göra det på ett mjukt sätt. Att de måste kalkylera vad konsekvensen blir om de avfärdar argt eller blockerar någon på skolan. Till exempel risken att killen ändå börjar sprida rykten om en.

Unga överskattar sin mognad

Både killarna och tjejerna beskriver att de gjorde saker när de var yngre som de idag betraktar som omoget. Som att de var ute på sajter som Omegle och Chatroulette där det kunde dyka upp nakna män som satt och onanerade. Och att killarna höll på med ”nude hunting” (att de jagade tjejers nakenbilder på sajten Yubo/Yellow) och inte tänkte på att det var en riktig person bakom bilden. Att de var helt uppe i en sorts varuhandel med bilder.

– Det intressanta är att de uppfattade sig själva som mogna när de var tolv år. Att de tyckte att de hade koll och visst förstod vilka risker som fanns och visst kunde hantera plattformarna de använde på ett ansvarsfullt sätt. Men att de nu istället ser sina tidigare val som ett resultat av att de saknat ett konsekvenstänk.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>