Hem EVENT Förskolelärare från Piteå blir eTwinning ambassadör

Förskolelärare från Piteå blir eTwinning ambassadör

Publicerat av: Redaktionen

Karin Ceder, Piteå kommun, är den första förskoleläraren i Sverige som blivit utsedd till eTwinning ambassadör av Universitets- och högskolerådet i Sverige.

På fredag reser hon till Reykjavik för att delta i en konferens tillsammans med andra eTwinning ambassadörer från Norden.

Etwinning är en gemensam webbaserad arbetsyta där lärarkollegor inom Europa kan skapa och delta i gemensamma projekt och samarbeten. Samarbetsformer finns från förskola upp till gymnasiet och syftet är att förenkla och främja internationella partnerskap. Etwinning är en del av Erasmus+ och hundratusentals lärare från 37 länder har gått med i programmet som startade 2005. I Sverige deltar cirka 8500 personer och i Norrbotten medverkar drygt hundra personer.

Vunnit pris två år i rad

Förskolelärare från Piteå blir eTwinning ambassadör

Karin Ceder

Karin Ceder arbetar som förskolelärare på Böle förskola i Piteå kommun. Hon har varit med i eTwinning samarbetet sedan 2013 och har initierat flera projekt.

-Jag tycker att det är fantastisk roligt att arbeta med detta. Det är en jättekick. Och min engelska har blivit mycket bättre på de här fyra åren som jag deltagit i samarbetet, säger Karin.

I projektet Vad finns under våra fötter? (What’s beneath our feet?) samarbetade Karin och hennes kollegormed en förskola på Island.

-Vi trodde mest att det skulle handla om svampar, men det blev ett jättelyckat och prisbelönt projekt om vulkaner. Vi har faktiskt vunnit det svenska eTwinning priset två år i rad i kategorin förskola – mellanstadiet.

Etwinning ambassadör på väg till Island

När Karin fick frågan om att bli ambassadör från Universitets- och högskolerådet så tackade hon ja med glädje efter att ha fått godkänt från sin chef Monica Thelin.

-Jag blev jätteglad över frågan och tycker att det ska bli spännande att verka som ambassadör, säger Karin.

Hennes uppdrag är att arbeta för att fler ska upptäcka fördelarna med internationella samarbeten genom eTwinning i Norrbotten. På fredag reser hon till Reykavik för att delta i en konferens med andra nordiska ambassadörer för att få veta mera.

-Vi kommer bland annat att arbeta med att ta fram idéer till projekt som kan underlätta för nya personer att komma in i samarbetet. Ett projekt kan vara en dag, en vecka eller ett år. Det varierar. Och alla kan starta projekt och bjuda in andra. Ofta får en många svar, säger Karin.

-Sedan kommer vi att prata om vad den nya dataskyddsförordningen innebär för vårt samarbete inom eTwinning.

Piteås förskolor ligger i framkant

På Böle förskola arbetar man just nu med ett fördjupat sagoprojekt med flera länder som samarbetspartners.

-Barnen tycker att det är så roligt att få ställa frågor till barn från andra länder och få svar. Vi lär oss mycket om länderna i Europa och tittar mycket på kartor. Projekten skapar nyfikenhet och glädje, säger Karin Ceder.

Malin Westling, förvaltningschef, utbildningsförvaltningen uppskattar internationella samarbeten inom förskolan.

-Det är oerhört glädjande att Piteås förskolor, dess pedagoger och ledare, ligger så i framkant när det gäller internationella utbyten, engagerande arbetssätt och digitala verktyg.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>