Hem APPAR Sifo-undersökning: Surf – barnens nya hårdvaluta

Sifo-undersökning: Surf – barnens nya hårdvaluta

Publicerat av: Redaktionen

Surf är den nya hårdvalutan för barn. 95 procent av alla 10 – 15-åringar har en egen mobil med surf och tre av fyra känner sig utanför i kompiskretsen när surfen tar slut.

Många tycker att det är jobbigare att få slut på surf än på pengar.

Det visar en ny undersökning som Sifo har gjort på uppdrag av Telenor och start-up-företaget Veckopengen med fotbollsspelaren Philip Haglund i spetsen. Bolagen inleder nu ett samarbete för att lära barn att surfa smartare.

Sifo-undersökning: Surf – barnens nya hårdvaluta

Ett av tre barn i åldern 10 till 16 (31%) tycker att det har för lite mobilsurf. Lika många (30%) brukar få slut på surf innan månaden är slut.Tre av tio (29%) tycker att det är jobbigare att få slut på surf än på pengar.När datan tar slut väntar hälften av barnen (50%) tills de får ny surf. En fjärdedel (24%) ber sina föräldrar om mer. Tre av fyra (75%) känner sig utanför om de inte kan gå online.

– Surf är, precis som pengar, en ändlig resurs som man behöver hushålla med. Därför har vi inlett ett samarbete med Telenor.

Tillsammans vill vi lära barn att surfa smart så att datan räcker längre och guida föräldrar i hur mycket surf som är lagom att ge sina barn, säger Veckopengens grundare och vd Philip Haglund.

Veckopengen är en prisbelönt app som hjälper barn och föräldrar att hantera barnens vecko- eller månadspeng och lär barn att budgetera med pengar på ett ansvarsfullt sätt. Via appen kan föräldern bland annat sätta en sparränta för barnet eller dela ut arbetsuppgifter mot betalning, som att städa rummet.

Med uppgiften Surfkoll kan föräldern ge sitt barn i uppgift att hålla sig inom en viss surfpott varje vecka. Med hjälp av Telenor utbildar appen även barnet i vad en gigabyte data egentligen räcker till och hur man mobilsurfar smart så att datan räcker längre. Föräldrarna får praktisk guidning och hjälp att sätta en lagom surfmängd för sina barn med hjälp av ett enkelt surftest.

– Vi tror att många föräldrar är osäkra på hur mycket surf som är vanligt eller normalt att ge till sina barn. Med Surftestet kan föräldrar enkelt testa hur många gigabyte som är rimligt för just deras barn och samtidigt lära barnen värdet av surf och hur man får datan att räcka längre, säger Hanna Riberdahl, marknadskommunikationschef på Telenor.

Telenors tips för smartare mobilsurf:

1. Använd WiFi för att titta och ladda upp video
Rörlig bild förbrukar mest surf. Tänk på att inte titta för mycket på video, eller ladda upp video i olika appar, för att spara på mobilsurfen.

2. Välj lägre videokvalitet
Många streamingtjänster som Netflix och SVT Play ger dig automatiskt bästa möjliga videokvalitet, oavsett om du sitter vid en stor TV eller en liten mobilskärm. Men på mobilen räcker det ofta med en lägre kvalitet, så då kan det vara smart att välja lägre kvalitet för att få surfen att räcka längre.

3. Stäng av mobildata för appar som inte används
Många appar förbrukar mobildata utan att du ens vet om det. Gå in på ”Inställningar” i telefonen. På Android väljer du sedan ”Dataanvändning” där du kan klicka på varje app och välja ”Begränsa bakgrundsdata”. På iPhone väljer du ”Mobilnät” för att sedan kunna stänga av mobildata för olika appar under ”Använd mobildata för”.

4. Stäng av bakgrundsuppdatering
Med avstängd bakgrundsuppdatering använder en app bara data när du använder den, vilket också ökar batteritiden på telefonen. Gå in på ”Inställningar” i telefonen. På Android väljer du sedan ”Dataanvändning”. På iPhone väljer du ”Allmänt” och sedan ”Bakgrundsuppdatering”.

5. Lyssna på musik och titta på video offline
Om du vill spara mobilsurf när du lyssnar på Spotify kan du välja ”Ladda ned” på de låtar och spellistor du ofta lyssnar på; Gör det när du har WiFi. Nedladdad musik drar ingen mobildata alls, och du kan göra samma sak med många videor och klipp.

6. Videochatta inte i onödan
Videochat som Skype drar mycket surf. Strunta i Skype och ring ett vanligt telefonsamtal istället, eller Skypa när du är uppkopplad på WiFi. Det sparar du en massa surf på!

7. Ställ in ”Använd mindre data” på Instagram
Instagram kan sluka ganska mycket surf, vilket man kanske inte tänker på. Under ”Inställningar” och sedan ”Mobildataanvändning” i appen kan du bocka i ”Använd mindre data” för att spara på surfen.

8. Stäng av autouppspelning på Facebook
Videos på Facebook som automatiskt spelas upp i ditt flöde drar mer surf än man kan tro. Under inställningarna i Facebook-appen kan du ställa in att video bara ska spelas upp automatiskt när du surfar på WiFi.

9. Stäng av autouppdatering av appar
I telefonens inställningar kan du oftast välja ett alternativ som gör att din mobil bara laddar ner automatiska uppdateringar för dina appar när du är anslutan till WiFi. Varje nedladdning kanske inte är så stor, men om dina appar uppdateras ofta kan det dra en hel del surf!

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>