2000 femteklassare lär sig om Gustav Vasa och propaganda på Örebro slott
Hem EFTER PLUGGET 2000 femteklassare lär sig om Gustav Vasa och propaganda på Örebro slott

2000 femteklassare lär sig om Gustav Vasa och propaganda på Örebro slott

Publicerat av: Redaktionen

Under året 2023 uppmärksammas på flera håll att det var 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung.

Nu har Örebrokompaniet och Örebro läns museum tillsammans tagit fram ett projekt, där alla kommunala årskurs 5:or får besöka Örebro slott för en guidad tur och en workshop i skapaverkstan, på temat Gustav Vasa – makt och propaganda.

–Det är så roligt att vi har fått till det så att alla femteklassare får komma hit till slottet, säger Jonna Schwertner, guide på Örebro slott. Barnen är lika som taggade som vi som jobbar med detta när de kommer hit.

När eleverna anländer får de först titta på en kort film om Gustav Vasas väg till tronen. Därefter håller Jonna eller någon av hennes kollegor en guidad rundvandring som visar spåren efter Vasas tid på Örebro slott. Det finns porträtt, släktvapen i golvet och en modell över hur slottet såg ut vid den tiden. De pratar om Vasas styre och hans sluga strategier för att behålla makten och riket i ett järngrepp.

Propagandaproffset Vasa

– Vasa var den tidens propagandaproffs, säger Jonna. Han hade full kontroll över vad som skrevs och sades om honom. Han lät till och med försköna sina porträtt för att folket skulle gilla honom.

Genom att prata om Gustav Vasas metoder att förvränga information blir visningen samtidigt en lektion i källkritik, vilket utöver historien om Vasa i sig, är en viktig del i läroplanen.

Efter visningen har eleverna en rast och äter matsäck, sedan är det dags för del två av lektionen. Då håller de till i länsmuseets skaparverkstad och gör en workshop tillsammans med någon av museipedagogerna.

2000 femteklassare lär sig om Gustav Vasa och propaganda på Örebro slott

Lisa Lundqvist och Jonna Schwertner i skaparverkstan.

– Hos oss är uppgiften att skapa en Vasa-vapensköld utifrån hans vänners och fienders perspektiv, berättar Lisa Lundqvist, museipedagog.

Barnen delas in i grupper som får en griffeltavla med en tom vapensköld, och en lapp med ett ”karaktärskort”, exempelvis Peder Svart (Vasas levnadstecknare), Margareta Leijonhufvud (Vasas andra hustru) eller Olaus Petri (som dömdes till döden av Vasa). Därefter är deras uppgift att med ord och symboler skapa en sköld åt Vasa så som karaktären på deras kort kunde ha gjort

– I workshopmomentet kan vi också dra paralleller till hur vi idag framställer oss själva i sociala medier, förklarar Johanna Björck, museipedagog. Ger vi våra följare en ärlig eller tillrättalagd bild? Och hur använder sig dagens ledare av propaganda? Vem är egentligen avsändaren och vad är deras agenda? Det är frågor som eleverna får fundera över under dagen.

Skapande skola-pengar möjliggör

För att göra det möjligt för alla femteklassare att komma till Örebro slott har Kultur- och fritidsförvaltningen på Örebro kommun hjälpt till genom att söka Kulturrådets statsbidrag Skapande skola. Bidraget täcker alla kostnader i projektet samt busstransport så att alla skolklasser kan ta sig till slottet.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>