Hem NYHETER Här kan 9-12-åringar lära sig om demokrati

Här kan 9-12-åringar lära sig om demokrati

Publicerat av: Redaktionen

Forum för levande historia vänder sig till barn mellan 9 och 12 år med nya utställningen Demokrati pågår.

Barn, familjer och skolklasser i årskurs 4–6 bjuds nu in till att undersöka vad demokrati är.

Media välkomnas att besöka utställning och workshop med skolelever.

– När kan barn börja prata om demokrati? Frågan om vad som skapar bra samtal och i längden demokratiska beslut är så pass viktig att vi måste prata om det tidigt, men anpassat för yngre barn. Att göra det med lärdomar från historien har vår myndighet en unik kunskap om, säger Ingrid Lomfors, överintendent på Forum för levande historia.

Här kan 9-12-åringar lära sig om demokrati

Demokrati pågår är anpassad för barn i åldrarna 9 till 12 år och utställningen erbjuder en bred introduktion till demokrati. Vad demokrati är, när ett land blir demokratiskt, och hur ett samtal egentligen blir demokratiskt – det är några av frågorna som ställs till barnen.

– Arbetet för demokrati blir aldrig färdigt. Varje generation måste bidra till den och skydda den, inte ta den för givet. Därför behövs den här utställningen, säger Åsa Thunström, pedagog på Forum för levande historia.

Till utställningen erbjuds en pedagogledd workshop för skolklasser i årskurs 4–6. Eleverna får ”göra” demokrati tillsammans genom att lösa ett rättvisedilemma och efteråt diskutera vilka “byggstenar” som ingår i ett demokratiskt samtal. Besökaren får även följa demokratins utveckling i Sverige och ta del av olika personers öden och berättelser.

Man kan också besöka utställningen på egen hand, testa att lösa rättvisedilemmat och lyssna på elever när de har diskuterat demokrati. Utställningen är öppen för allmänheten kl. 12–17 vardagar och kl. 12–16 lördagar.

Mer information, samt ett tidigare filmat besök i utställningen med kulturminister Amanda Lind, finns på levandehistoria.se

Vid intresse för intervju eller besök i samband med workshop, se presskontakt nedan.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>