Det är färre tjejer än killar som ägnar sig åt programmering.
Det vill Zcooly ändra på och håller därför i ett hack enbart för tjejer under sportlovet ute på Lindholmen.
– Den rör sig ju inte som den ska, säger nioåriga Ellen Bäverås från Hisingen, uppgivet. Den ska ju gå.
Roboten hoppar till och gör något som liknar en kullerbytta. Den är gjord av piprensare, glasspinnar och ståltråd. Sofie Andréasson, kommunikatör på Zcooly ser imponerad ut, men Ellen ser besviken ut.
– Ja, motorn måste nog sättas fast lite mer, den är inte jättestabil, säger Sofie, och försöker trycka fast den lilla datorn på robotens rygg med tejp.
Bara tjejer
Under sportlovet i år har Zcooly satsat på att genomföra en programmeringskurs för bara tjejer, en kurs som de ordnat sedan 2012 under lov för programmeringssugna barn mellan nio till tolv år.
– Både tjejer och killar gillar programmering. Men programmering är som färgerna blå och rosa. Det har blivit en killgrej och inte en tjejgrej. Jag tycker inte att det är bra, utan jag tycker att alla ska få göra som de vill, säger Ellen Kronberg tio år som är en av deltagarna under kursen.
– Från början var det lika många tjejer som killar när vi ordnade programmeringskurser, men sedan kom det bara killar, säger Sofie. När vi är ute i skolor ser vi att alla tycker om programmering, så vi ville skapa ett tryggt rum för tjejerna att komma till. Där de kan känna att de kan och att det är jättekul.
Jämställdhet
Sofie betonar vikten av mångfald för att tekniken ska gå framåt. Då behövs det olika infallsvinklar.
– Vi behöver ha en mångfald och jämställdhet ute på arbetsmarknaden i framtiden. Det är ju då som innovationer och tekniken drivs framåt. Därför måste vi bli bättre på att i högre utsträckning inkludera alla, säger Sofie.
Fakta
Vad: Programmeringskurs för tjejer ute på Lindholmen i Göteborg
Hur: Med hjälp av BBC micro:bits, datorer, surfplattor, tandpetare, tejp, lim och piprensare konstruerar och programmerar tjejerna sina egna robotar.
Varför: Andelen kvinnor inom IT- och telekombranschen är i dag 28 procent (enligt bransch- och arbetsgivarorganisationen IT- och Telekomföretagen) och Zcooly vill med hacket inspirera och locka fler kvinnor till tekniska yrken i framtiden.