Hem NYHETER Nytt skolprogram i Stockholms stad

Nytt skolprogram i Stockholms stad

Publicerat av: Redaktionen

Det brett förankrade skolprogrammet, som beskriver viktiga utgångspunkter och utvecklingsmöjligheter för Stockholms stads kommunala förskolor och skolor, är nu beslutat och kommer att rullas ut under våren.

Det är inte lätt att sammanfatta vilka utmaningar, strategier och förväntningar som ska gälla för 140 olika grundskolor, 27 gymnasieskolor och närmare 600 förskolor.

Arbetet med att samla in och bearbeta idéer, synpunkter, dilemman och utvecklingsförslag från såväl medarbetare, chefer, barn och elever har pågått under mer än ett år.

Nytt skolprogram i Stockholms stad

Stockholms stads nya skolprogram ska innebära en ”sammanhållen skolresa” från ett till 19 år.

– Det är stor skillnad mellan ett gymnasium i innerstan och en förskola i ytterstad. Men trots heterogeniteten var samstämmigheten stor; det är likvärdigheten, kunskapsuppdraget, värdegrunden och samarbetet som står i fokus för att utveckla våra verksamheter, säger Annika Hedås Falk, före detta rektor, skolutvecklare och projektledare för skolprogrammet 2018.

Utöver de nationella styrdokumenten av skolan finns också en verksamhetsplan där målsättningarna för stadens kommunala skolor fastställs.

– Skolprogrammet kompletterar dessa styrdokument och kokar ner det som är allra viktigast utifrån de målsättningar och förutsättningar som finns här hos oss i Stockholm. Programmet tydliggör och renodlar det som vi i många fall redan gör, tillägger Annika Hedås Falk.

I processen med att ta fram skolprogrammet var det viktigt att få med allas perspektiv samt möjligheter att påverka. Eleven och ordföranden i Sveriges elevråd Erik Nordlund är positiv till detta:

– Att elevers perspektiv togs med i under utarbetningen av detta styrdokument visar att man bryr sig om hur elever ser på sin, och andras skolgång. Det är ett bevis på att staden prioriterar elevinflytande, anser han.

För att det nya skolprogrammet ska bli verklighet i stadens förskolor och skolor behöver processen fortsätta ut till varje medarbetare, något som väntas pågå hela våren.

Ta del av hela eller delar av skolprogrammet här.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>