Hem NYHETER Hogia ska inspirera hästintresserade att programmera

Hogia ska inspirera hästintresserade att programmera

Publicerat av: Redaktionen

Hogia är en av sponsorerna till den innovativa mötesplatsen Hack-a-horseathon på hästsportmässan Euro Horse.

Barbro Lien Rönn, Hogias HR-expert förklarar varför Hogia har valt att sponsra initiativet.

IT&Telekomföretagen räknar med en kompetensbrist om 70 000 personer inom en femårsperiod. Digitaliseringen medför att nästan alla företag kommer att förvandlas till mjukvaruföretag på ett eller annat sätt och därför behöver arbetsgivare idag ta sitt ansvar för att inspirera dagens ungdomar till att bli morgondagens IT-experter.

Hogia ska inspirera hästintresserade att programmera

Hogia är ett företag på västkusten som utvecklar IT-system inom lön och HR, ekonomi och transport. Det går bra för oss. Inom en treårsperiod framöver kommer vi att investera ytterligare 400 miljoner kronor i utveckling av programvaror och växer i genomsnitt med 25 personer per år. Men det är svårt att rekrytera rätt kompetens. Vi känner sedan länge av bristen på personer med teknisk utbildning.

Dagens unga har vuxit upp med en dator i skolan och mobiltelefoner hemma och ser tillgången till ett digitalt verktyg lika självklar som tillgången till elektricitet.

Det är de unga som styr hur framtidens digitala värld kommer att se ut, det är de som är våra framtida kunder. Men det är också bland dem som vi ska hitta våra framtida medarbetare. Som arbetsgivare måste vi därför bli bättre på att skapa en relation med de yngre generationerna. Genom att väcka deras intresse kan vi få unga att förflytta sig från att enbart vara användare av alla digitala verktyg till att bli de som skapar framtidens nya system och lösningar. Vi arbetsgivare kan bidra till att unga upptäcker att en teknisk utbildning verkligen ger möjligheter till att vara delaktiga i samhällsutvecklingen.

Hack-A-Horseathon är en mötesplats för innovation med syftet att öka intresset för programmering bland ungdomar inom ridsporten.

Under Eurohorse kommer det finnas en monter där det finns möjlighet att på ett enkelt sätt testa programmering. Bland annat kan den som vill ska få lära sig programmera en reflexväst med lampor som är kopplade till ett kretskort, och med hjälp av en tråd som leder ström programmera så att lamporna kan blinka höger eller vänster.

Hästsportmässan Euro Horse arrangeras i Scandinavium samtidigt som Gothenburg Horse Show, den 22-25 februari.

Läs mer om mässan och Hack-a-horseathon på eurohorse.se.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>