Högskolan Väst till regeringen: ”Vi vill hjälpa till att ställa om Sverige”
Hem NYHETER Högskolan Väst skickat in till regeringen: ”Vi vill hjälpa till att ställa om Sverige”

Högskolan Väst skickat in till regeringen: ”Vi vill hjälpa till att ställa om Sverige”

Publicerat av: Redaktionen

Ett större uppdrag att utbilda och göra avtryck i samhället.

Det är fokus i det budgetunderlag för 2023–2025 som Högskolan Väst skickat in till regeringen.

Högskolan vill ha finansiering för att kunna öka med 450 permanenta utbildningsplatser, men öppnar även för ett särskilt uppdrag för utbildningar som ges på lärcentra runt om i landet.

Högskolan Väst till regeringen: ”Vi vill hjälpa till att ställa om Sverige”– Högskolan ligger i en region med förhållandevis låg utbildningsnivå och där många kommuner har problem med kompetensförsörjningen. Samtidigt har vi landets högsta söktryck vilket visar att våra utbildningar är populära, men vi har idag inte tillräckligt många platser för att tillfredsställa behovet. Många vill plugga hos oss men vi tvingas avvisa dem. Det är dålig för dem, för oss och för samhället i stort, säger rektor Martin Hellström.

Särskilt utbildningsuppdrag

Förutom behovet av ett höjt anslag för vanliga utbildningsplatser vill högskolan även expandera med utbildningar som ges på andra platser än i Trollhättan. Man önskar därför ett särskilt uppdrag av regeringen för att kunna ge en del av sina utbildningar på lär- och högskolecentra runt om i landet.

Högskolan har sedan länge haft ett samarbete med Campus Västervik och har varit aktiv i bildandet av Campus Dalsland. Diskussioner pågår även med Campus Skellefteå. Enligt Martin Hellström grundar sig detta i högskolans vilja att göra akademisk utbildning tillgänglig för fler och på orter som ligger långt från högskolor och universitet.

– Vi vill flytta högskolan närmare människor genom att erbjuda våra utbildningsprogram på fler platser. Det är ett tillgängliggörande av högre utbildning som vi anser måste till om hela landet ska leva. Dessutom är många av våra utbildningar särskilt relevanta för att möta de utbildningsbehov som uppkommer i spåren av omställningen till ett hållbart samhälle, säger han.

Forskning för omställning

Martin Hellström poängterar även att högskolan, inom ramen för profilen arbetsintegrerat lärande (AIL), forskar kring frågor som rör omställning. Det handlar till exempel om de strukturella utmaningar som det svenska arbetslivet just nu går igenom, som digital transformation och demografiska förändringar.

– De strukturella förändringarna på arbetsmarknaden ställer nya krav på kompetensutveckling och livslångt lärande. Genom vår AIL-forskning har vi konkreta verktyg som kan möta de kraven och därmed stärka svensk arbetskraft och vår ställning som kunskapsnation. Det finns bara ett skäl till att vi vill bygga ut AIL-forskningen: att bidra till att stärka regionen och Sverige, avslutar Martin Hellström.

Förslagen i budgetunderlaget:
  • Ett ökat utbildningsuppdrag motsvarande 450 helårsstudenter.
  • Ett särskilt uppdrag för decentraliserade utbildningsplatser på olika campus i landet motsvarande 200 helårsstudenter.
  • Att Högskolan Väst ges en ökad årlig tilldelning om 25 miljoner kronor för sitt nationella uppdrag inom området AIL.
  • Att AIL utpekas som ett strategiskt område kopplat till samhällsutmaningen ”kompetensförsörjning och arbetsliv”.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>