Additiv Tillverkning/3D-printing (AM) kan komma att revolutionera tillverkningen av produkter och komponenter och göra produktionen och produkterna mer långsiktigt hållbara utifrån ett energi- och miljöperspektiv.
Det förutsätter att tillräckligt många företag börjar använda tekniken, inte minst små och medelstora företag.
Företagen har dock begränsat med tid för att ta nästa steg i sin AM-utveckling, och därför har Alfred Nobel Science Park, Curt Nicolin Gymnasiet och MITC gått samman för att skapa ett enkelt och konkret AM-program, från inspirationsseminarier till praktisk experthjälp.
Magnus Schenström ifrån Curt Nicolin Gymnasiet beskriver teknikens möjligheter så här:
– Omöjliga geometrier, superlätta material, meta-material, sju detaljer blir till en, en detalj med rörliga delar, reducerade CO2-avtryck, hållbar och flexibel närproduktion, innovativ design, kortare ledtider. Om du kan tänka det, så kan du 3D-printa det. Ja, och nu kan du 3D-printa även det otänkbara.
Organisationerna har sökt och blivit beviljade finansiering för ett pilotprojekt där programmet ska testas praktiskt. Finansiärer är Tillväxtverket, Region Sörmland, Region Örebro län och Region Östergötland.
Små och medelstora tillverkande företag i Östra Mellansverige kommer från och med hösten 2021 att erbjudas inspirerande seminarier med experter ifrån branschen, riktade tekniska workshops och produktutveckling med hjälp av AM-experter.
– Vi ser fram emot att, tillsammans med företag som har expertis inom området, ha möjlighet att utveckla ett program som kan fungera som en stor testmiljö för företag i Östra Mellansverige, säger Mikael Melitshenko, projektledare ifrån Alfred Nobel Science Park.
Projektet kallas för AM LIFT och kommer att pågå under perioden 1 augusti 2021 till 31 juli 2022.