Sparks i samarbete med KomTek och influencern Emil Henrohn för att få unga att testa på programmering
Hem NYHETER Sparks Generation i samarbete med KomTek och influencern Emil Henrohn för att få unga att testa på programmering

Sparks Generation i samarbete med KomTek och influencern Emil Henrohn för att få unga att testa på programmering

Publicerat av: Redaktionen

Den 16 mars kickar den kommunala teknikskolan KomTek och Sparks Generation igång en nationell kampanj tillsammans med den populära Tik Tokaren Emil Henrohn.

”Vi vill bidra till att ta bort både fysiska och mentala hinder så att fler ungdomar på fler platser vågar sig på programmering och de möjligheter det erbjuder, och gärna fler tjejer”, säger Fia Juréen på KomTek.

Sparks i samarbete med KomTek och influencern Emil Henrohn för att få unga att testa på programmering

Sparks ambassadörer tillsammans med Emil Henrohn

KomTek erbjuder fritidskurser för unga där de får programmera, designa och hitta tekniska lösningar. Sparks Generation är en ideell organisation som hjälper unga i åldern 10-16 år att hitta sin grej via influencers, ungdomsambassadörer, sociala medier och appen, sparksapp.se. Influencern Emil Henrohn har på kort tid fått över 400 000 följare på TikTok genom sin precisa fingertoppskänsla och roliga sketcher. Han är också aktuell i Talang och som musikalartist på Intiman.

Nu samarbetar de för att på nya sätt stimulera intresset för programmering hos unga. Målet är att inspirera och visa att programmering är kreativt och kul och att man kan vara nybörjare, men snabbt lära sig grunderna. Att få prova på programmering hos KomTek är helt gratis under kampanjen – allt för att sänka trösklarna.

– För mig är det viktigt att kunna inspirera unga till att vara kreativa och ha kul! Samt att hitta sin “Spark”. Därför hoppade jag på KomTek och Sparks och fick chansen att testa något jag aldrig har gjort innan, succé!, säger Emil Henrohn.

I februari var Emil Henrohn på KomTek Lidingö och spelade in ett Youtube-avsnitt när han själv testade på programmering tillsammans med KomTeks unga ledare och Sparks ungdomsambassadörer.

– Att inte bara konsumera teknik utan också förstå den, ger fler unga möjlighet att styra utvecklingen och inte bara påverkas av den. På KomTek är alla välkomna, du behöver tex inte vara bäst på matte som många kanske tror. Det är roligt lärande där alla metoder är rätt. Vi har en härlig gemenskap med unga ledare från gymnasiet och KTH och du får chansen att träffa nya vänner, fortsätter Fia Juréen, verksamhetsledare KomTek.

Filmen och kampanjen startar den 16 mars på YouTube, TikTok, Snapchat och Instagram, men även på Facebook i målgruppen föräldrar. På KomTek vid 15 orter i Sverige* erbjuds fysiska och kostnadsfria prova-på-tillfällen.

Forskning visar att strukturerad fritid har positiva effekter på barn och ungas fysiska och psykiska hälsa. Det ökar deras skoltrivsel, förbättrar deras betyg och höjer intresset för att studera vidare. Detta gäller oavsett om det är konst, musik, sport eller som här programmering. Enligt Sparks undersökningar är 40% av ungdomarna intresserade av att prova programmering.

– Vi vill ge alla unga oavsett bakgrund eller kunskapsnivå möjligheten att få lära sig programmering i gemenskap med andra. Inte bara för deras psykiska och fysiska hälsas skull, men också för att deras framtid. Programmering öppnar upp dörrar för att förverkliga drömmar som digitala skapare, entreprenör, världsförbättrare, innovatör, kreatör, tjänsteutvecklare. Det är något vi gärna är med och bidrar till, säger Alexandra Krook verksamhetschef och grundare av Sparks Generation.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>