Inför Almedalen - skoldebatten pågår medan fokus nu flyttas till en viktigare fråga inför framtiden
Hem UTBILDNING Inför Almedalen – skoldebatten pågår medan fokus flyttas till en viktigare fråga inför framtiden

Inför Almedalen – skoldebatten pågår medan fokus flyttas till en viktigare fråga inför framtiden

Publicerat av: Redaktionen

Nästa vecka startar Almedalen.

Då och vid flera andra tillfällen under sommaren kommer skolan att debatteras.

Samtidigt pågår en förändring i svensk skola: fler och fler börja sätta systematiskt fokus på att utveckla det som alla är överens om har störst påverkan på elevernas studiero, motivation och lärande – undervisningens kvalitet.

Det som fortfarande är försummat på många håll i skol-Sverige.
Den frågan är dock inte synlig i debatten trots att det är undervisningen som är skolans kärnverksamhet under mer än 100 miljoner lektioner varje läsår.

Vi har haft möten med skolchefer och rektorer precis varje vecka under hela det gångna läsåret. På så sätt har vi en mycket god bild av nuläget och vilka behov som finns i kommuner och på enskilda samt fristående skolor. Dialogen har handlat om hur skolledare tillsammans med lärarna organiserar systematiskt fokus på att utveckla skicklig undervisning på vetenskaplig grund. Alla har hållit med om att det har störst påverkan. Vissa har bestämt sig för att börja arbeta systematiskt medan andra har valt att vänta.

Under det här läsåret har:

  • Inför Almedalen - skoldebatten pågår medan fokus nu flyttas till en viktigare fråga inför framtiden100 skolor och hela kommuner valt observationsunderlaget Undervisningsskicklighet i praktiken för att kunna nå samsyn kring vad som är kvalitet i undervisningen på vetenskaplig grund. Läs mer.
  • fler hela kommuner bestämt sig för att börja med BRAVOLesson, exempelvis Oxelösunds kommun.
  • fler skolor börjat använda BRAVOLesson för systematik i Avesta, Eslöv, Emmaboda, Linköping, Norrköping, Stockholm, Uppsala… därtill har mer än 30 procent av alla skolor och kommuner på Island börjat använda BRAVOLesson.

Dessutom har vi och våra partners bland annat:

  • startat planeringen av ett 3-årigt projekt tillsammans med Linköpings Universitet. Läs mer.
  • startat utbildningen Good to Great! som rustar skolchefer och rektorer för att leda arbetet med att utveckla undervisningens kvalitet. Lös mer.
  • genomfört utvecklingsarbete i kommuner där undervisningens kvalitet och lärarnas utvecklingsglädje gjort stormsteg redan första terminen. Läs mer.

Nu börjar vi snart ledighet och vila inför fortsatt fokus på skicklig undervisning nästa läsår. Vi hoppas att du/ni också har möjlighet till det!

PS. Nedan kan du ladda ner bilden/illustrationen ovan.

Glad midsommar!

Mats Rosenkvist, grundare BRAVOLesson

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>