Hem NYHETER Ingela Netz nominerad till årets skolledare

Ingela Netz nominerad till årets skolledare

Publicerat av: Redaktionen

Ingela Netz, rektor på Parkskolan i Salem, är en av tre nominerade till utmärkelsen Årets skolledare.

Bakom utmärkelsen står Lärarförbundet Skolledare och företaget Meet In Grid.

Vem som vinner offentliggörs nu på torsdag när skolledare från hela landet samlas på konferensen Skolledare21 i Stockholm.

– Bara det att någon har tagit sig tid att nominera mig till den här utmärkelsen räcker för mig. Det är jättehäftigt! Att jag sen är en av tre finalister känns naturligtvis spännande, säger Ingela Netz.

Tillit och goda relationer

Ingela Netz nominerad till årets skolledare 2

Ingela Netz, rektor på Parkskolan (Pysslingen Skolor) är en av tre mominerade skolledare

Utmärkelsen Årets skolledare delas ut till en ledare som har en tydlig idé för verksamheten och som skapar en kultur där tillit och goda relationer står i centrum. Det är ord som Ingela Netz gärna förknippar med sitt ledarskap.

– Sedan jag kom till Parkskolan för tre år sedan har jag jobbat aktivt för att bygga en kultur där tillit och goda relationer är grunden. Det är kärnan i mitt uppdrag och en förutsättning för att lyckas med annat.

I mitt fall är ledordet transparens, ingen får misstänka att jag som chef har en dold agenda i det jag gör och alla måste känna att kulturen främjar idéer och nya tankar, berättar hon.

– En konkret sak, som kan låta lite larvig, är att vi “provtänker” saker på skolan. Jag införde begreppet i organisationen eftersom jag vill att alla, oavsett vad man jobbar med, ska kunna testa sina tankar och idéer på ett riskfritt sätt. Det har utvecklats till en form av kodord som innebär att hierarkier sätts åt sidan, medarbetare kan komma in och säga “Ingela, jag måste få provtänka lite med dig”. Det har också varit viktigt för mig personligen eftersom jag blir bättre när jag får provtänka mina idéer innan jag fattar beslut, säger Ingela Netz.

En tydlig röst i debatten

Ingela Netz är en skolledare som gärna gör sin röst hörd i debatten om svensk skola, både på den egna bloggen och i andra sammanhang.

– Jag tycker att skolans inre liv förtjänar att de som befinner sig i det dagligen också tar plats. Inte för att tala om hur saker och ting är, det finns ju många olika perspektiv och kontexter, men för att det annars är lätt att skolan bara blir en lättköpt politisk diskussion i den offentliga debatten. Det är inte ok, skolan är så vansinnigt viktigt. Jag vill använda min förmåga att uttrycka mig för att gynna skolan, säger hon.

En del i det är att nyansera bilden av skolan som arbetsplats, i en tid med larmrapporter om lärarbrist och tuff arbetsbelastning.

– Jag försöker lyfta det som är bra i skolan, saker som ibland kan vara svåra att mäta eller sätta en prislapp på. Det finns så enormt mycket kunskap som sitter i själva hantverket, säger Ingela Netz.

Hon ser det som sitt ansvar att göra den egna skolan till en attraktiv arbetsplats och mycket tyder på att hon lyckas bra. Det händer att lärare tar kontakt med henne eftersom de gärna vill jobba på just Parkskolan.

– En attraktiv arbetsplats skapar man genom att erbjuda en kultur där samarbete och tillit är självklara inslag. Man delar det som är roligt, men också det som är svårt. En sådan kultur tror jag att många vill vara i, säger Ingela Netz.

“Vi måste tänka annorlunda”

När hon blickar framåt och ser på utvecklingen av svensk skola de kommande åren är hennes främsta budskap att vi behöver tänka annorlunda.

– De offentliga finanserna blir sämre, lärarbristen och rektorsbristen kommer inte att lösas. Det innebär att vi måste våga tänka och göra saker annorlunda. Jag tänker exempelvis på att använda den digitala tekniken smartare, kanske främst bland lite äldre elever, säger hon.

– Men skolans allra viktigaste uppdrag är demokrati och hållbarhet, värden som inte längre kan anses självklara. Vi behöver återerövra dessa begrepp. Det spelar ingen roll om vi är experter på matematik om vi hamnar i ett samhälle som väldigt få vill ha. Att eleverna får med sig de kunskaper de behöver är naturligtvis helt avgörande, men vi behöver också rusta dem med självkänsla. Känslan av att man har en plats i samhället, men också ett ansvar. Det är jätteviktigt, säger Ingela Netz.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>