Hem NYHETER Konsten att välja utbildning

Konsten att välja utbildning

Publicerat av: Redaktionen

Hur ska du tänka när du står inför att välja utbildning – och varför är det så svårt?

Elina, Christian och Isabel, har nyligen börjat plugga en högre utbildning på Nackademin.

Konsten att välja utbildning 2

Elina Warde, Christian Ansesund och Isabel Norlin, studenter på Nackademin

I den andra säsongen av Utbildningspodden blir de intervjuade om det här med att välja utbildning.

Christian utbildar sig till byggnadsingenjör med inriktning hållbart byggande och berättar att han tror att det är väldigt få som redan i tidig ålder landar i något man älskar. Han menar att det nog är vanligare att vägen är mer sicksack innan du hittar det som känns rätt.

– De som hittar rätt direkt när de väljer utbildning har tur, säger Christan Ansesund när vi frågar honom om han tycker att det är lätt eller svårt att välja utbildning.

En som känner igen sig i just det är Isabel Norlin som utbildar sig till digital strateg. För att hitta sig själv och få klarhet inför framtiden reste hon till Nepal och jobbade som yogalärare. Först därefter kände hon sig redo att utbilda sig. Valet föll på digital kommunikation.

– Jag satt på nätet och kollade in hundratals utbildningar och undrade vad jag skulle välja och vad som var rätt för mig. Men det vet du inte riktigt förrän du provar det, menar Isabel.

Hennes tips till den som står inför att välja utbildning är att inte ha för bråttom, utan att våga känna efter och att göra research innan du gör ditt val. Att valet av utbildning kan vara ett av det svåraste valen i livet är de alla tre överens om.

–Det är verkligen en utmaning, speciellt när du är ung. Vissa saker tycker du är roliga men det kan vara svårt att veta om det är något du vill syssla med 100%, måndag till fredag, eller om det bara är en hobby som du kan ha vid sidan av, förklarar Christian.

Elina Warde utbildar sig, precis som Christian, till byggnadsingenjör inom hållbart byggande men det har inte alltid varit självklart. Hon jobbade tidigare inom byggbranschen men har sedan gått i tankar om att bli förskollärare. För henne var det väldigt svårt att välja utbildning och ända sedan gymnasiet har hon väntat på att vakna upp och känna: “Det här ska jag bli!”.

–Det är svårt att hitta något som dels är roligt och som kan ge ett bra jobb, både när det gäller lön och arbetstider, och som det dessutom ska finnas en efterfrågan på, säger Elina.

Det som inspirerade Elina i valet av utbildning var en middag med före detta kollegor på Skanska. Ett gäng drivna kvinnor, med olika yrkesroller, som alla kommit långt i karriären. Det fick Elina att kolla mer på utbildningar inom bygg, vilket slutade i en ansökan till Nackademin. Så fort hon hade sökt blev hon väldigt motiverad och tänkte: “Nu måste jag bara komma in!”.

Något som blir tydligt under intervjun är att det här med att välja utbildning inte behöver vara så slutgiltigt – det bästa är att våga prova. Elinas inställning är att i värsta fall får hon hoppa av eller söka en ny utbildning om det inte känns rätt. Det behöver alltså inte stänga några dörrar bara för att du har valt en utbildning.

Christian, Isabel och Elinas tips till dig som står inför att välja utbildning:

  • Gå på magkänslan och gör det du vill göra. Det finns ingen prestige i det du gör, utan så länge du gör något som känns bra för ditt liv så är det bra. – Elina
  • Lyssna på ditt hjärta och våga prova! – Isabel
  • Bli det du vill bli! Du ska ändå jobba tills du är 65+ och det värsta man kan göra tror jag är att gå till jobbet och ha ångest varje måndag. Det tror inte jag är ett hållbart liv. – Christian

Utbildningspodden hittar du här eller där du brukar lyssna på podcasts!

Läs mer om Nackademin här.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>