Hem NYHETER Kulturskolans nya digitala kurser ger fler möjlighet att prova på piano

Kulturskolans nya digitala kurser ger fler möjlighet att prova på piano

Publicerat av: Redaktionen

Kulturskolan satsar nu på digitala pianokurser för att göra ämnet mer lättillgängligt.

Via plattformen Teams kan barn och unga nu prenumerera på instruktionsvideos skapade av Kulturskolans lärare.

Kulturskolans nya digitala kurser ger fler möjlighet att prova på piano

​Kulturskolan satsar nu på digitala pianokurser för att göra ämnet mer lättillgängligt.

Kulturskolan har under många år brottats med långa köer, inte minst till de populära pianokurserna där det just nu är över 300 personer i kö. I höstas lanserades därför två digitala pianokurser, en grundkurs och en fortsättningskurs. Johan Ridaeus är musiklärare på Kulturskolan och en av de ansvariga för grundkursen. Han tycker att man ska se kurserna som ett verktyg för att fler ska få prova på piano.

– Som pianonörd ser jag detta som ett bra och lättillgängligt sätt för att fler ska få chansen att snöa in på piano. Alla som vill kan anmäla sig till kursen, säger Johan Ridaeus.

Prenumerera på instruktionsvideos

Det allmänna upplägget med pianokurserna är att man via en kanal på Teams prenumererar på instruktionsvideos och att det någon gång ibland arrangeras fysiska träffar på Kulturskolan. I Teams finns även en chatt där man kan ställa frågor.

– Kursen ger möjlighet till snabb progression men du har även möjlighet att göra allt i din egen takt. Instruktionsfilmerna har jag gjort tillsammans med min kollega Björn. Vi ser materialet som ett komplement till allt som går att hitta på internet och ett sätt att få dela med oss av de grunder som vi utgår från i vår undervisning på plats. På sikt kommer vi även kunna erbjuda möjlighet till digital fortsättning, säger Johan.

Lärt sig filmredigering från grunden

Den tekniska biten med att skapa tydliga instruktionsvideos har varit den största utmaningen berättar Johan. Det har krävts mycket tid och engagemang för att lära sig att filma, ta upp bra ljud och redigera videoklippen. Med ett skratt berättar han att han slitit sitt hår vissa gånger men att han börjar få viss koll, även om mycket återstår att lära.

– Med nyvunna tekniska färdigheter ser vi nu över att ha fler nätbaserade kurser. På sikt hoppas vi kunna erbjuda kurser som kombinerar digital undervisning med undervisning på plats. Instruktionsvideos överlag är ett väldigt användbart verktyg, vilket vi hoppas kunna använda oss ännu mer av, säger Johan. 

OM KULTURSKOLAN:
Vem kan söka: 
Barn/ungdomar som är mellan 7-20 år och som är folkbokförda i Kungsbacka/går i skolan i Kungsbacka.
Kostnad per termin: Vårterminen 2021 kostar 475 kr.
Anmäl dig här: https://open24.ist-asp.com/kungsbacka/musik/Musik/Start
OBS! Anmäl dig till vårterminen senast 24 januari!

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>