Kvinnliga förebilder ska locka fler unga tjejer till matematikintensiva utbildningar
Hem NYHETER Kvinnliga förebilder ska locka fler unga tjejer till matematikintensiva utbildningar

Kvinnliga förebilder ska locka fler unga tjejer till matematikintensiva utbildningar

Publicerat av: Redaktionen

Mattecentrum har tillsammans med Linnéuniversitetet skapat en podd för att inspirera fler unga kvinnor att söka sig till matematikintensiva utbildningar.

Kvinnliga förebilder ska locka fler unga tjejer till matematikintensiva utbildningar

Fler kvinnor behövs inom teknikområdet! Dels ur ett jämställdhetsperspektiv, dels för att tillgodose rekryteringsbehoven inom industri och tech-branschen, men inte minst för att det finns många framtidlovande yrken inom STEM.

”Ojämn balans på utbildningar skapar ojämna villkor på arbetsmarknaden. Dessutom ökar risken för en odemokratisk utveckling på samhällsnivå, om inte kvinnor är med och formar vår tekniska utveckling” säger Christian Engström, professor på Linnéuniversitetet.

Det finns många orsaker till att kvinnor är underrepresenterade. Det finns tjejer som är oroliga att matematiken är för svår och att de inte klarar av den. Dessutom får tjejer med STEM-intresse ofta höra att de är kreativa och pyssliga, men inte att de är tekniska. Dessa tjejer som passar perfekt för en matematikintensiva utbildning tänker därför att de ”inte är tekniska nog”.

”En vanlig kommentar är att det inte lyfts tillräckligt med förebilder, och att ungdomar inte vet vad en ingenjör är och för vem ingenjörsyrket passar. Men faktum är att en civilingenjör kan göra nästan precis vad som helst!”, säger Karolina Lisslö Gylfe, generalsekreterare Mattecentrum

I vår podd träffar vi tio kvinnor som berättar om sin väg. Kanske är det just deras berättelser som får fler kvinnor att välja en matematikintensiv utbildning och förverkliga sina drömmar.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>