Hem EFTER PLUGGET Framtidens passerkort är ett mikrochip i handen

Framtidens passerkort är ett mikrochip i handen

Publicerat av: Redaktionen

Glöm en plånbok som svämmar över av plastkort.

Nycklar och taggar blir överflödiga. Det enda du behöver är ett mikrochip insatt i handen.

Framtidens passerkort är ett mikrochip i handen

Jowan Österlund

”Inom tio år kommer en betydande del av människorna i de välutvecklade länderna att ha ett chip”, förutspår Jowan Österlund.

Hittills har helsingborgaren Jowan Österlund chippat runt 4 000 svenskar. Han är piercaren som har blivit en av världens största biohackers. Genom sitt företag Biohax International erbjuder han så kallade nfc-chip, vilket står för near field communication.

Med ett enkelt ingrepp placeras ett chip, inte mycket större än ett riskorn, under huden mellan tummen och pekfingret.

Tekniken gör att information kan överföras mellan olika ytor, ungefär som ett passerkort. Tanken är att underlätta vardagen med betalningar, inloggningar och behov av plastkort, men möjligheterna är mycket större än så.

För Jowan Österlund, som alltid varit intresserad av teknik, tv-spel och science fiction, började det som ett litet sidoprojekt efter att han 1998 hört talas om möjligheten för första gången. Sedan dess har tekniken utvecklats och Jowan Österlunds verksamhet har växt, både i Sverige och internationellt.

– 2014-2015 började jag ringa runt till vd:ar och inflytelserika personer. Jag talade om för dem att det här kommer att bli en jättegrej som de inte bör missa, säger han.

Många nappade och så började ryktet sprida sig. Några företag har tagit steget längre. Bland annat resejätten TUI som erbjudit sina anställda chip i handen istället för plastkort.

– Ungefär 100 av deras anställda är chippade och använder det för passage, bokning, login och betalning i företagskafeterian, säger Jowan Österlund.

Chipen kan även användas för att visa biljetten på SJ-tåg och flera gymkedjor har installerat chip-läsare. På näringslivsmässan HBG Talks kommer Jowan Österlund att berätta hur han ser på möjligheterna och framtiden för mikrochip-implantat, och berätta vad han tycker behövs för att det här verkligen ska kunna slå igenom.

– Samhället är ännu inte ikapp teknologin. Chippet ska in i folks kroppar, för det behövs vissa lagar och regleringar. Om vi hade kört på till hundra procent så hade det blivit lite vilda västern, förklarar han.

Varför ska man chippa sig?

– Det är det bästa sättet att skydda sin digitala identitet. Människor som till exempel blir skimmade eller blir av med körkort och pass får gå igenom krångliga och tidskrävande procedurer för att bevisa vem de är. Om din digitala identitet är knuten till din fysiska person uppstår det aldrig några tveksamheter, säger Jowan Österlund.

Men det verkar ganska otäckt att sätta in ett chip i kroppen?

– Om man är nålrädd kan det ju vara lite otäckt. Men är man rädd för ”storebror” så är det snarare en anledning att göra det för det skyddar ens identitet.

Källa: Helsingsborgs Stad

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>