Hem NYHETER Lärarförbundet: Regeringens skolsatsningar når inte ens halvvägs

Lärarförbundet: Regeringens skolsatsningar når inte ens halvvägs

Publicerat av: Redaktionen

Liberalerna har idag presenterat Januaripartiernas budgetsatsningar för skola och forskning de kommande åren.

1 miljard satsas på att åtgärda de effekter som coronapandemin har inneburit för skolan.

Lärarförbundet: Regeringens skolsatsningar når inte ens halvvägs

Johanna Jaara Åstrand

Det är en viktig start men långt ifrån tillräckligt, anser Lärarförbundet.

Utbildningssektorn skulle behöva mellan 15 och 20 miljarder det kommande året för att hantera utbildningsbehovet och häva besparingarna i verksamheten.

– Januaripartiernas satsningar når inte ens halvvägs, det duger inte, säger Johanna Jaara Åstrand, förbundsordförande, Lärarförbundet.

Skolan var redan innan pandemin underfinansierad och nu pågår nedskärningar för fullt runt om i kommunerna. Lärarförbundet ser att behovet av satsningar på skolan är långt större än vad regeringen presenterat i dag.

– Jag är mycket bekymrad över läget. Vi behöver långsiktiga lösningar. Lärares arbetsbelastning är alldeles för hög, lärarbristen gigantisk och elever riskerar att inte få den start i livet som de förtjänar. Det gäller särskilt elever i socioekonomiskt svaga områden. Sverige kan bättre än så, säger Johanna Jaara Åstrand.

Vägen till ökade kunskapsmål går genom fler lärare med rätt förutsättningar – inte genom otillräckliga engångssatsningar.

– Det är bra med de satsningar som görs på fler lärare men vi kommer att fortsätta flåsa politikerna i nacken tills dess att lärarbristen är löst och lärarna har de resurser som krävs, säger Johanna Jaara Åstrand.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>