Läromedelsförfattarna släpper marknadsanalys
Hem UNDERSÖKNING Läromedelsförfattarna släpper idag marknadsanalys

Läromedelsförfattarna släpper idag marknadsanalys

Publicerat av: Redaktionen

Idag släpps rapporten Framtidens läromedel – en analys av digitaliseringens påverkan på den svenska läromedelsmarknaden.

Analysen är framtagen av advokat Thorbjörn Öström, på uppdrag av Läromedelsförfattarna.

Analysen visar att läromedelsmarknaden är stabil, bland annat tack vare att läromedelssektorn inte konkurrerar med innehållstjänster för privat bruk, samt att ett antal starka aktörer står för merparten av produktutvecklingen.

Läromedelsförfattarna släpper marknadsanalys

Hur ser läromedelsmarknadens framtid ut?

– Det är glädjande att marknaden är stabil, med tanke på med tanke på vilken viktig roll läromedel spelar för elever och lärare. I Sverige idag har vi ingen kvalitetsgranskning av läromedel, den höga kvalitet vi ser på läromedlen är skapad av marknaden själv. Den kanske viktigaste kvalitetssäkringen sker i skolan, när lärare väljer sina läromedel, säger Per Kornhall, ordförande, Läromedelsförfattarna.

Att lärare får ansvara för att välja läromedel beskrivs i analysen som en viktig garant för kvalitet.

Thorbjörn Öström menar att ett ökat fokus på kvalitet också förväntas stärka upphovspersonernas ställning på marknaden.

– Vi vet att läromedel är ovärderliga för lärare och elever, såväl tryckta som digitala. På en välfungerande läromedelsmarknad behöver tryckta och digitala läromedel samspela på ett sunt vis. Steg ett nu är att skriva in elevers rätt till läromedel i skollagen och klargöra lärares rätt att välja sina läromedel själva, genom en skrivning i läroplanerna, säger Per Kornhall.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>