Den sociala och emotionella kompetensen är en förutsättning för att kunna utvecklas kunskapsmässigt och socialt.
Det är viktiga kompetenser för att bli en trygg ungdom och välfungerande vuxen.
Genom att tidigt hjälpa barn att förstå sig själva och andra står de bättre rustade inför utmaningar senare i livet. Ett nytt undervisningsmaterial för förskolan ger stöd för att på ett lekfullt sätt träna barnens sociala och empatiska färdigheter.
Lars Löwenborg och Björn Gíslason, båda leg. psykologer, har tillsammans skrivit boken Jag & Vi – känslor, samspel och empati. Det är ett undervisningsmaterial som ger förskolan stöd att utveckla barns sociala och emotionella kompetens.
– Genom att ge barnen en god start redan från början av förskoletiden kan de utveckla olika färdigheter som hjälper dem att utveckla goda relationer och möta livets utmaningar, säger Lars Löwenborg.
Att kunna identifiera, förstå och sätta ord på sina känslor hjälper barnet i sina relationer. Det skapar möjligheter att utveckla socioemotionella färdigheter, som att förstå känslor och sätta ord på dem, att kunna samspela med andra, kunna uttrycka sina behov och ingå i sammanhang med kamrater. Det förbereder barnet inför livet.
– Barnen får möjlighet att lära sig att förstå både sig själv och andra genom lek, samtal och vardagssituationer. Det utvecklar barnets självkänsla, sociala kompetens och empati, säger Björn Gíslason.
Boken består av två delar. En teoridel som ger en teoretisk grund och handledning samt en del med praktiskt undervisningsmaterial med bildkort om känslor och färdigheter att samtala utifrån med barnen.