Kompetensbristen inom IT, tech och andra digitaliseringsområden hämmar den svenska tillväxten och innovationskraften.
Det slår en rapport fast framtagen av IT & Telekomföretagen.
För att väcka intresse, skapa nyfikenhet och ge barn och unga grundläggande kunskaper inom teknik och programmering arrangerar kompetensföretaget Skill Code Summer Camp – ett av landets största programmeringsläger.
För åttonde året i rad arrangeras Code Summer Camp – ett läger där barn och ungdomar i åldrarna sju till sjutton år får lära sig mer om teknik och programmering. Deltagarna får prova på olika programmeringsspråk, göra egna tv-spel och programmera en uppkopplad lekplats.
– Att fler ska upptäcka teknik, bli intresserade av och få kunskap om programmering är en angelägenhet för hela Sverige. Digital kompetens och kunskap inom programmering kommer vara en del i att möta framtidens jobb. Det är något många branscher efterfrågar och därför är detta en viktig satsning för framtiden. Vi behöver börja tidigt och möta målgruppen, säger Jonna Castell, projektledare Code Summer Camp.
Techsektorn har blivit en av Sveriges viktigaste motorer för tillväxt och sysselsättning. Mellan 2010 och 2016 skapades sex av tio jobb inom sektorn. Och det största hindret för fortsatt tillväxt inom industrin är att företagen saknar kompetens att anställa – fler än åtta av tio teknikföretag har brist på kompetens inom något område visar en rapport från branschorganisationen Teknikföretagen.
– Den digitalisering och automatisering som nu pågår i samhället kommer ställa helt andra krav på framtidens arbetskraft. Vi måste alla bidra på det sätt vi kan till den omställning det faktiskt handlar om.
-Företag får idag tacka nej till affärer och uppdrag för att de saknar eller inte hittar rätt kompetens. Och efterfrågan på teknikkompetens kommer bara öka – det är alla överens om, säger Elin Hultman, vice vd på Skill.
Code Summer Camp arrangeras av kompetensföretaget Skill tillsammans med Linköping Science Park och pågår under tre veckor. Två veckor genomförs på plats i Linköping och en vecka digitalt – något som lockar deltagare från hela landet. Förutom att lära sig mer om programmering får deltagarna även möta företag.
– Genom möten med företag får deltagarna se hur tekniken används och möta framtida yrken. Att alla ska ges samma förutsättningar och insikter i vilka framtida yrkesmöjligheter som finns är viktigt, säger Jonna Castell.
Totalt deltar över 300 ungdomar i år. Odin Dahlström deltog på det första lägret, kom tillbaka som lägercoach och studerar idag till ingenjör vid Linköpings universitet.
– Jag har alltid haft någon form av teknikintresse, men det var genom Code Summer Camp som jag verkligen förstod att jag skulle kunna jobba med det här i framtiden, så för mig gjorde lägret verkligen skillnad, säger Odin Dahlström.