Lekolar lanserar Mody – en unik elevstol med möjlighet till flera olika sittställningar
Hem NYHETER Lekolar lanserar Mody – en helt unik elevstol med möjlighet till flera olika sittställningar

Lekolar lanserar Mody – en helt unik elevstol med möjlighet till flera olika sittställningar

Publicerat av: Redaktionen

Lekolar lanserar elevstolen Mody, en helt unik elevstol med möjlighet till flera olika sittställningar.

Stolen har designats av designteamet LEAD som består av arkitekt SAR/MSA Jennie Edfast och möbeldesignern Johan Lindstén.

Till sin hjälp har duon haft den prisbelönta läraren Pernilla Blom som bidragit med sina erfarenheter och insikter från lärmiljön i klassrummet.

– Som arkitekt har jag ritat flera skolor och fått arbeta med alla aspekter av lärmiljön, utom just möblerna. Under ett av dessa projekt väcktes tankar kring att elevstolar inte behöver se ut som en stol i traditionell bemärkelse, berättar arkitekt SAR/MSA Jennie Edfast.

Utifrån modern forskning om effektiva lärmiljöer – mer präglade av variation, flexibilitet och rörelse – ville hon och hennes bror, möbeldesignern Johan Lindstén, skapa en elevstol som inspirerade till det de kallar ”aktivt sittande”. Syskonen samarbetar under namnet LEAD som står för Lindstén Edfast Architecture Design.

– Vi vet att rörelse stimulerar både koncentration och inlärning. Rent ergonomiskt är det också bra att enkelt kunna variera sittställningarna, förklarar Jennie.

Tillsammans började de skissa på en elevstol där det går att sitta bekvämt i fyra olika riktningar. Förutom Johans erfarenheter av att ha designat flertalet stolar, har han haft extra hjälp av sin sambo Pernilla Blom som tidigare blivit utnämnd till Årets lärare i Stockholm.

Lekolar lanserar Mody – en unik elevstol med möjlighet till flera olika sittställningar

Elevstolen Mody är en unik elevstol där det går att sitta bekvämt i fyra olika riktningar.

– Pernillas insikter från lärmiljön i klassrummet har varit viktiga. Inte minst när det gäller elevernas ägandeskap över sin lärmiljö och sina rörelsebehov, säger Jennie.

– Elever i behov av särskilt stöd kan behöva alternativa lösningar som exempelvis sittkuddar, pilatesbollar och stolcyklar. Med Mody får eleverna flera olika sittmöjligheter, vilket kan vara nödvändigt för några men bra för alla, menar Pernilla.

Den nya elevstolens design upplevs lugn, mjuk och lekfull. De rena formerna med ett robust stålstativ bär upp en svagt skålad sits i blont böjträ som mjukt tillåts falla ner på stolens båda sidor. Detta gör det enkelt och bekvämt att även sitta på sidan. Det främre fotstödet följer upp med samma mjuka formspråk.

– Den tredje sittställningen är vänd bakåt, där ryggbrickan ger stöd för bröstet och ett fotstöd ger stabilitet och bekvämt sittande. Att börja jobba två och två, eller i grupper om fyra, går snabbt. Tillgängligheten i lärmiljön ökas eftersom eleverna enkelt vrider sig 45 eller 90 grader utan att det blir onödiga störningsmoment. Detta eftersom stolarna inte behöver flyttas, förklarar Johan.

Som av en händelse är de två syskonen uppväxta i Osby där Lekolar har sitt huvudkontor. Samarbetet med Nordens största leverantör till skolan, kändes självklart eftersom företaget ligger långt fram i sin syn på flexibla lärmiljöer och en skola i rörelse.

– Lekolar är också kända för sitt hållbarhetsarbete och de nya stolarna kommer att ha ett cirkulärt perspektiv. Det är ju extra kul att stolarna inte bara kommer att tillverkas och monteras – med undantag för enstaka komponenter – i Osby, utan att även designen är lokal, avslutar Johan.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>