Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING Jönköping Universitys nya digitala tentamenssalar försvårar fusket

Jönköping Universitys nya digitala tentamenssalar försvårar fusket

Publicerat av: Redaktionen

Sedan terminsstart hösten 2019 skriver alla studenter vid Jönköping University (JU) sina digitala tentamina på skolans fasta datorer.

Detta innebär ett mer rättssäkert förfarande kring tentamen och minskar radikalt möjligheten att kunna fuska.

Under de senaste åren har ca. 16 000 digitala salstentamina skrivits på studenternas privata datorer. Erfarenheterna har varit goda, men nackdelarna med egna datorer har påverkat kvalitén vid tentamens uppstart, rättssäkerheten och jämlikheten för studenterna. Exempelvis uppstod det ofta tekniska problem med studenternas egna datorer vilket blev ett störande moment för övriga studenter.

Jönköping Universitys nya digitala tentamenssalar försvårar fusket

Därför har Jönköping University nu installerat ca 430 fasta datorer i dedikerade tentamenssalar. Detta undanröjer att studenter skulle kunna preparera sina datorer och fuska rent mjukvarumässigt.

Att alla nu har samma standard avseende datorns snabbhet och utrustning minimerar dessutom risken för störande tekniska problem som fördröjer och skapar stress. Studenterna kan nu fokusera helt på själva tentamen och för Jönköping University kan resurserna koncentreras till att förbättra och utveckla hela tentamensprocessen.

-Vi tror, och kan redan se, att detta leder till frånvaro av störningar vid uppstarten av tentamenstillfällen. Alla studenter möts av goda och likvärdiga förutsättningar runt tentamensskrivandet, säger Morgan Holm, systemförvaltare vid Jönköping University.

Filter gör det omöjligt att läsa på andras skärmar

Studenterna har ingen möjlighet att nå andra webbsidor och program än de som ingår i tentamen. För att studenterna inte ska kunna läsa innehållet på andras skärmar finns ett filter som gör det omöjligt att se från en alternativ vinkel eller för bakomvarande student. Det är också förbjudet att ta med sig mobiltelefon in i salen så därför finns det låsbara skåp för personliga ägodelar. Ytterligare utveckling av säkerheten i de digitala datasalarna kommer att ske löpande framåt.

-Vi ser att detta är viktigt för att upprätthålla rättssäkerheten runt tentamen och skapa förtroende från både lärare och studenter i den pågående digitaliseringsprocessen, en process som är nödvändig och ligger i tiden, säger Morgan Holm, systemförvaltare vid Jönköping University.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>