Lyckad satsning för tjejers välmående
Hem HÄLSA Lyckad satsning för tjejers välmående

Lyckad satsning för tjejers välmående

Publicerat av: Redaktionen

”Jag får bilder och videos på killars könsorgan utan att jag bett om det. Killar har tagit på mig utan att jag vill. Jag bryr mig inte så mycket, men tycker inte det känns helt rätt ändå.”

Det säger några av tjejerna som deltagit i Tjejer emellan, satsningen som kommunens Ung i Kungsbacka drog i gång i höstas för att ge unga tjejer ett tryggt forum för diskussion och för att stärka sig själva och varandra.

Startskottet var föreläsningen med Nina Rung, som bland annat fokuserade på sunda relationer och hur sociala medier och normer i samhället påverkar självbilden. Responsen efter det har inte låtit vänta på sig.

– Det är så många tjejer som hört av sig, vilket visar på att detta är en väldigt viktig målgrupp och viktiga ämnen för dem att prata om. Mycket de är med om i sin vardag är så normaliserat, säger Sofia Arvidsson, utvecklare på Ung i Kungsbacka och den som initierat forumet.

Normer att leva upp till

Hon berättar att det är tydligt att det finns så många normer och uppfattningar som unga tjejer tror att de måste leva upp till. Kommentarer och frågor som kommit in efter Nina Rungs föreläsning och den uppföljande träffen med ungdomsmottagningen har också visat hur många det är som tror att de behöver accepter vissa saker, som exempelvis ord eller bilder på sociala medier som inte känns okej, eller vad de behöver ställa upp på i en relation. Sofia Arvidsson bestämde därför att Tjejer emellan skulle vara en fredad zon för unga tjejer där de kan stärka sig själva och varandra, få kunskap, stöd och peppning på olika sätt. Tjejerna får själva få stor del i att bestämma vilka ämnen de vill ta upp.

– Vi har hela tiden en dialog med dem. Målet på sikt är att ge så många som möjligt verktyg så att de kan förhålla sig till normer och värderingar på ett för dem själva sunt sätt, säger Sofia Arvidsson.

Träffar varje månad

Under hela våren erbjuder nu Tjejer emellan en föreläsning eller aktivitet i månaden på ett tema som tjejerna själva efterfrågat. I januari var polisen på besök för att prata om vad de kan göra om de blivit utsatta för ett brott. I februari var temat sociala medier och om det verkligen är tillåtet att publicera vilken typ av bilder som helst i olika kanaler. Diskussionerna var livliga kring vikten av att inte normalisera nakenbilder.

Lyckad satsning för tjejers välmående

Sofia Arvidsson är den som dragit igång forumet Tjejer emellan och hon är glad över att det fyller en viktig roll för tjejerna.

– Idag blockar många av tjejerna de som har skickat bilder till dem, när de i stället kanske egentligen skulle gjort en anmälan till polisen. Det är tyvärr något som sker i deras vardag varje dag. När polisen besökte forumet var frågorna många kring vilken rätt man som ung, utsatt tjej faktiskt har. Någon ställde frågan vad som händer om man inte riktigt kommer ihåg att man har blivit våldtagen för att man kanske var drogad eller berusad, säger Sofia Arvidsson.

Planerar för fortsättning

I mars är temat hur det är att leva i en familj med missbruk och vad det finns för hjälp att få och i april blir det en träff i Varlaskolans idrottshall som handlar om självförsvar. Det sista tillfället för våren bli i maj då ungdomsjouren Tigerlilja pratar om tjejers utsatthet, svartsjuka och porrens negativa påverkan. Sofia Arvidsson menar att bara vetskapen om att tjejer faktiskt har sökt hjälp och börjat våga prata öppet om vissa ämnen är ett tydligt incitament. Planen framöver är därför att fortsätta dialogen med tjejer och bygga upp ett nätverk med polis, regionen och civilsamhället.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>