Hem EFTER PLUGGET Majblommans rapport om barns utsatthet på skolloven

Majblommans rapport om barns utsatthet på skolloven

Publicerat av: Redaktionen

Rapporten tar också upp klyftan mellan barn i Sverige, som blir extra tydlig då sommarlovet kommer och aktiviteter behövs. 10 procent av föräldrarna lägger mellan 0 och 2.000 kronor på sina barns aktiviteter, medan 11 procent spenderar betydligt mer: från 15.000 till 100.000 kronor. Medelvärdet för vad föräldrar betalar för sommarlovsaktiviteter är 7.531 kronor.

Samtidigt visar Majblommans rapport att många kommuner drar ner sin verksamhet för barn när skolan stänger. 66 procent av kommunerna i erbjuder aktiviteter för barn på sommarlovet. En tredjedel av dessa kommuner uppger att aktiviteter är kostnadsfria.

Majblommans lovrapport kopplar kommuners ansvar för barns villkor på skolloven till det faktum att de flesta föräldrar har fem veckors semester medan barnen har tio veckors sommarlov. Många barn är beroende av att kommunerna lever upp till skollagen och barnkonventionen, och erbjuder meningsfulla aktiviteter också när skolan är stängd.

-Vi vill se ett moderniserat sommarlov, och kommuner som verkligen har barnperspektiv på skolloven. När skolan stänger är det extra viktigt att annan kommunal verksamhet för barn finns och är tillgänglig för alla, säger Lena Holm, Majblommans generalsekreterare.

Just nu är Majblommans mest prioriterade fråga barns villkor på skolloven. Ladda ner vår nya rapport med särskilt fokus på sommarlovet här: www.majblomman.se/Om-Majblomman/Vara-karnfragor/Sommarlov/

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>