Marknadens första lärobok i passerteknik ges ut av SLR
Hem säkerhet Marknadens första lärobok i passerteknik ges ut av SLR-Lås och Säkerhetsleverantörers Riksförbund

Marknadens första lärobok i passerteknik ges ut av SLR-Lås och Säkerhetsleverantörers Riksförbund

Publicerat av: Redaktionen

Lärobok i passerteknik utgiven av SLR – Sveriges Lås och Säkerhetsleverantörers Riksförbund, blir det första kompletta fabrikant- och produktoberoende utbildningsunderlaget inom området biometri på den svenskspråkiga marknaden.

Med sin bredd är boken relevant för hela säkerhetsbranschen och alla som kunskaps- och yrkesmässigt strävar efter att vara en del av den.

Boken blir också den fjärde läroboken inom säkerhetsteknikens ämnesbredd som ges ut av SLR.

Passersystem är en relativt ny företeelse inom säkerhetsbranschen och föregås av enklare kodlås på 1970-talet. Svensk litteratur inom området inbrottslarm och passersystem är också ytterst knapphändig.

Marknadens första lärobok i passerteknik ges ut av SLR

– Det finns ett begränsat utbud av läromedel och läromaterial inom området på engelska, material som i de flesta fall är framtagna av tillverkare och fokuserar på krav i köpprocessen, förklarar Anders Gustafsson som är en av få som utbildat inom området i många år och som också är huvudförfattare till den nya läroboken, samt två tidigare läroböcker utgivna av SLR.

Behov av bred oberoende ämnes- och områdeskunskap

Samtidigt omfattas det svenskspråkiga läromedel som finns och används inom branschen idag endast av installationsteknik och ellära. För installation av passersystem finns idag enbart produkttillverkarnas och leverantörernas broschyrer, säljmaterial och manualer. Dessa redovisar av förklarliga skäl mer av specifik produktkunskap än tekniskt bred ämnes- och områdeskunskap. Behovet av studentlitteratur inom olika säkerhetsrelaterade utbildningar är därmed stort och många utbildningar och skolor – speciellt inom YH-utbildningen som omfattar olika säkerhetsutbildningar – saknar många gånger relevant litteratur.

– Branschens bästa kompetenser har varit engagerade i arbetet med framtagandet av material och utbildningsunderlag till läroboken i passerteknik, berättar Benny Jansson, tidigare ordförande i SLR som också är den som initierat projektet med framtagandet av boken.

Första i sitt slag på marknaden

Läroboken i passerteknik avser vara del av studieunderlaget för alla typer av utbildningar där man arbetar med modern säkerhetsteknik. Men också som kompetensutveckling av låssmeder och låsmästare, låstekniker och säkerhetstekniker.

– Utvecklingen av biometri går fort men boken är framtagen på så sätt att dess innehåll skall ha en lång hållbarhet och komma branschen till nytta på alla dess områden, säger Anders Gustafsson.

Boken innehåller ackumulerad relevant bransch- och produktkunskap med noga utvald spets- och specialistkunskap på varje teknikområde. Den inkluderar även detaljerad kunskap för de flesta av branschens större tillverkare och leverantörer inom området passerteknik och passersystem, samtidigt som den är tillverkaroberoende. Det gör den helt unik på marknaden idag.

Läroböcker tidigare utgivna av SLR

SLR har sedan tidigare givit ut tre läroböcker som alla används inom de flesta relevanta branschutbildningarna – bland annat på gymnasiernas låssmedsprogram och en rad YH-utbildningar. Två av böckerna omfattar området låsteknik – varav den ena inom ämnet mekanik och den andra inom elektromekanik – samt en lärobok i larmteknik. Lärboken i passerteknik är den fjärde att ges ut av SLR. Samtliga böcker finns att köpa för utbildningsanordnare och för de som verkar inom säkerhetsbranschen.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>