Stora resurssatsningar krävs – extrem situation i skolan
Hem NYHETER Stora resurssatsningar krävs – extrem situation i skolorna

Stora resurssatsningar krävs – extrem situation i skolorna

Publicerat av: Redaktionen

Pandemin har slagit hårt mot skolan – nu måste återhämtningen börja.

Lärarförbundet kräver att staten ökar bidragen till skolan med en dryg miljard för att satsa på bland annat elevhälsan, förskolan och riktade insatser till de skolor som har störst behov.

Den extrema situation som pandemin har skapat för Sveriges lärare kommer att få stora konsekvenser under lång tid framöver. Lärarförbundet har i en ny rapport, ”The show must go on”, undersökt hur lärarna har haft det sedan skolstarten 2022 men också tittat närmare på de mer långtgående effekterna av pandemin. Personalfrånvaron och vikariebristen har gjort att skolor och förskolor över hela landet har tvingats stänga. 8 av 10 lärare svarar att personalbristen har påverkat verksamheten i mycket eller stor utsträckning.

Stora resurssatsningar krävs – extrem situation i skolan

Johanna Jaara Åstrand ordförande Lärarförbundet

Därför är det hög tid att snabbt börja satsa stora resurser för återhämtning av hela skolväsendet. Den coronamiljard som redan betalats ut räcker inte på långa vägar. En fast vikarie till varje förskola och i snitt två vikarier per grund- och gymnasieskola skulle enbart det kräva satsningar på en miljard kronor – i månaden. Men det måste till. Lärarna som kämpar för att hålla skolor och förskolor öppna, går på knäna.

Lärarförbundet kräver nu att staten finansierar en vikariepool hos varje huvudman.

– Vårterminstarten 2022 saknar motstycke när det gäller hur hög andel av personalen som varit sjukskrivna. Arbetsbelastningen på lärarna har varit fullständigt orimlig, säger Johanna Jaara Åstrand, förbundsordförande för Lärarförbundet.

Om det inte är Covid-19 som kommer att göra lärarna sjuka, så är det stressen. Hela 6 av 10 lärare svarar att den arbetsrelaterade stressen ökat. Nära 4 av 10 lärare har under det senaste året övervägt att sluta som lärare på grund av den höga arbetsbelastningen. Trots detta tycker majoriteten av lärarna inte att arbetsgivaren har gjort tillräckligt för att minska på lärarnas arbetsuppgifter.

– Det är naivt att tro att man kan krama ut ännu mer av en redan utsliten lärarkår. Det krävs att politikerna är beredda att ge eleverna det de har rätt till samtidigt som man värnar lärares arbetssituation, säger Johanna Jaara Åstrand.

Lärarförbundet kräver bland annat att:

  • Staten ska finansiera en vikariepool hos varje huvudman. Vårt förslag är en fast vikarie per förskola och i snitt två per grund-och gymnasieskola.
  • Statsbidraget för personalförstärkning inom elevhälsan och specialpedagogik ökar från 280 miljoner till 500 miljoner.
  • Likvärdighetsbidraget ökar med 500 miljoner kronor för att satsa på de skolor som har störst behov.
  • Huvudmännen avstår från krav på all icke-nödvändig dokumentation och administrativ inrapportering för att minska lärarnas arbetsbelastning.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>