Oterlu AI startades 2019 av Alexander Gee, hans bror Ludvig och Erik Osmund.
Vi pratar med Alexander, CEO och delägare, om den mängd sociala kanaler och communities online som växer allt mer, allt snabbare.
Vi pratar om spelutvecklingsföretag, som lägger otroliga investeringar på att locka till sig användare, men något som ännu är en relativt outforskad miljö för många bolag är det sociala samspelet mellan användare.
Media belyser fall kopplat till grooming och situationer där främst kvinnor trakasseras. 57% av alla unga användare rapporterar att dem har blivit trakasserade online och 10% av alla unga användare rapporterar om sexuella trakasserier. Det handlar om ett samhällsproblem ingen riktigt har förstått hur man kan förändra – förrän nu, med hjälp av Oterlu’s automatiserade AI-modell.
Sida vid sida med spelbolagen
Oterlus approach är att hela tiden orientera sig mot den senaste tekniken. Strategin handlar om att jobba sida vid sida med spelbolagen för att hela tiden få ny kunskap om hur deras community fungerar och på vilket sätt de kan använda sig av artificiell intelligens för att förändra beteenden online.
Oterlu arbetar utifrån en och samma grundteknologi som fungerar på varje social plattform. Algoritmerna i modellen kan automatiskt läsa av skillnader i språknyanser på varje enskild plattform och direkt skapa en hållbar social miljö online. Det öppnar upp för civila samtal utan att förstöra den befintliga kultur som redan existerar.
– Utan Oterlus AI-modell hade det tagit mig flera veckor att få en känsla över hur en enskild spelplattform fungerar, berättar Alexander.
En förändring med AI som sker automatiskt och direkt
– Stora bolag som Google och Facebook kan idag hantera komplexiteten kring AI, men för de medelstora spelbolagen finns inte kapacitet att investera i den senaste teknologin fullt ut och det är där, berättar Alexander som Oterlu har sin plats idag.
Oterlu är sedan hösten 2019 en del av Chalmers Ventures Acceleratorprogram. Nästa steg är att specifikt – ihop med partnerskap och med värdefullt stöd av affärscoachen Fredrik Örneblad från Chalmers Ventures – skapa förståelse hos spelindustrin om vad som händer på deras plattformar och samtidigt göra något åt problemen.
– Vi gillar verkligen Oterlus fokus på samhällsproblem men också dess approach, hur de vill använda banbrytande teknologi till att lösa växande problem på nätet. Deras strategi är väldigt spännande då den initialt bygger på att samla in data och lära tillsammans med företagen de jobbar med. Kunderna är inte sällan företag som står inför problemet just nu och desperat söker efter en lösning, berättar Fredrik.
– Det är ju trots allt slutanvändaren som bestämmer om vår teknologi faktiskt hjälper till att bygga en stark community för spelbolagen, avslutar Alexander.