Hem POLITIK Mer likvärdighet och ökad närvaro i skolan – propositionen lämnas till riksdagen

Mer likvärdighet och ökad närvaro i skolan – propositionen lämnas till riksdagen

Publicerat av: Redaktionen

Regeringen har tidigare presenterat flera förslag i lagrådsremissen Samling för skolan, som bland annat utgår från Skolkommissionens slutbetänkande.

I dag tog regeringen beslut om en proposition som innebär att förslagen för en bättre och mer likvärdig skola nu går vidare till riksdagen.

Mer likvärdighet och ökad närvaro i skolan – propositionen lämnas till riksdagen

Gustav Fridolin

I propositionen föreslår regeringen bland annat att huvudmännen för förskoleklassen, grundskolan och gymnasieskolan aktivt ska verka för en allsidig social sammansättning av elever på sina skolenheter, för att minska segregationen i skolan.

– Kunskapsresultaten förbättras. Barnen lär sig mer. Men ojämlikheten ökar, och vi vet att om vi ska ha fortsatt växande kunskaper måste vi bryta ojämlikhet och segregation. Barn ska inte sorteras på olika skolor utifrån bakgrund.

Alla huvudmän bör i lag vara bundna att planera så att barn med olika uppväxtvillkor möts på samma skolor. Det kan handla om beslut om var skolorna ligger, hur upptagningsområden ser ut och hur övergången till framför allt högstadiet fungerar, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

Regeringen vill även minska elevernas frånvaro i de obligatoriska skolformerna. Ett annat förslag är därför att rektors ansvar för att utreda upprepad eller längre frånvaro ska bli tydligare, så att lämpliga åtgärder snabbt kan sättas in.

– Långvarig frånvaro börjar aldrig som långvarig frånvaro. Elevers frånvaro måste upptäckas tidigt, redan när ströfrånvaro eller giltig frånvaro bildar mönster som på sikt riskerar elevens kunskaper och framtid. Vi går nu vidare till riksdagen med lagförslag som utgår från den särskilda utredaren Malin Gren Landells betänkande, säger Gustav Fridolin.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>