Hem EFTER PLUGGET Europas mest innovativa lärare börjar jobba hos oss

Europas mest innovativa lärare börjar jobba hos oss

Publicerat av: Redaktionen

Anna KarlssonVälkommen till Stockholms stad Anna Karlsson! Vi har följt dig sedan du fick pris som Europas mest innovativa lärare och kom på tredje plats i världsmästerskapet och nu har du precis börjat jobba som Ma/NO-lärare på Rålambshovsskolan.

Varför vill du jobba i Stockholms stad?

– Jag har arbetat på friskolan Viktor Rydberg i Danderyd i sju år och kände för nya utmaningar. Jag ser jag fram emot att jobba kommunalt och det är spännande att se olika perspektiv. Det blir både nya arbetssätt som jag får ta till mig och sen kan jag bidra med mina egna erfarenheter.

Vad kommer du att bidra med?

– Viktor Rydberg har kommit långt med IT i skolan medan Staden är mer i startgroparna. Jag kan bidra med mycket erfarenhet kring ett-till-ett.

Hur har det varit hittills?

– Nu har jag bara jobbat ett par veckor men det har varit inspirerande. Jag har varit med på många lektioner och sett fantastiska pedagoger.

Nyligen blev du också utsedd till Årets inspiratör 2014. Berätta om det.

– Jag har varit ett pedagogisk bollplank i utvecklingen av appen Mattebageriet och fick priset för att ha sammanlänkat skola, näringsliv och entreprenörskap.

Med sitt brinnande intresse för matte och IT kom Annas kunskaper väl till pass. Tillsammans med didaktikprofessorn Kristina Juter, Högskolan Kristianstad, har Anna också studerat effekten av barnens användning av matteappen och kommit fram till att barnens resultat förbättrades med 30-50 procent och att många till exempel slutade att räkna på fingrarna.

Varför tycker du att man ska välja att bli lärare?

– Det är ett jobb med mycket glädje och en enorm variation. Ingen dag är den andra lik och känslan när elevernas intresse väcks är fantastisk! Att vara lärare är ett ansvarsfullt jobb som väcker engagemang. Vi skapar ju faktiskt en del av vår framtid. Sen kan jag tycka att vi har en mer stressig arbetssituation i dag. Till viss del tror jag det beror på att vi lever snabbare rent generellt. Jag skulle inte ha något emot att ha ha mer tid för fortbildning, reflektion och samarbeten.

Vad är skolans utmaningar i dag?

– Utmaning för skolan är att följa med utvecklingen och samtidigt kunna landa och reflektera. Sen behöver vi visionärer på ledande poster för att ha möjlighet att följa med i samhällets utveckling.

Tillsammans med rallydrottningen Tina Thörner har Anna hjälpt till att utveckla en samarbetsyta för skolan med syfte att väcka elevers engagemang för lärande, genom interaktion och samarbete.

Vilka är dina erfarenheter från när du har varit ute i näringslivet?

– Jag har blivit mycket väl mottagen och jag tycker att vi är duktiga i skolan. Vi har struktur och höga ambitioner. Vi är vana att förbereda lektioner och därmed proffs på presentationer.

Vi är mycket glada att Europas mest innovativa lärare valt att jobba hos oss. En en gång välkommen till Stockholm stad Anna!

Most innovative teacher är en tävling som arrangerades av Microsoft och Lärarnas Riksförbund.

Motiveringen till priset Årets inspiratör 2014 kan du läsa här.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>