Hem SKOLNIVÅGYMNASIUM 110 procent matte och fysik – Oliver bryter skoltrenden

110 procent matte och fysik – Oliver bryter skoltrenden

Publicerat av: Redaktionen

Många oroar sig för att gymnasieelevernas skolresultat ska ha försämrats, framförallt inom ämnen som matematik och svenska.

En elev som ingen behöver oroa sig över är Thoren Innovation School-eleven Oliver Wiksten.

Han var med och fick sin skola att lägga till mattespecialisering – en kurs som gör det möjligt för honom att läsa över 10 timmar matematik i veckan.

110 procent matte och fysik – Oliver bryter skoltrenden

Oliver Wiksten

Oliver har stora drömmar. Efter studenten från Thoren Innovation School i Göteborg vill han gå programmet Teknisk fysik i Lund, en utbildning som brukar kallas ett av Sveriges svåraste när det kommer till matematiken.

Men Oliver har inte alltid gillat matte lika mycket som nu. Han tänkte först gå speldesign på Thoren Innovation School.

– Jag kom hit och kände att ”matten här var ju askul”, framförallt när man börjar bli duktig på det.

Så då valde jag i tvåan att istället gå ingenjörsinriktningen, istället för speldesign. Nu är det 110 procent matte och fysik som gäller.

När Oliver hade bestämt sig för att gå Teknisk fysik i Lund insåg han att han behövde fler meritpoäng för att vara säker på att komma in. Ett sätt att få det var att lägga till mattespecialisering, en kurs som inte fanns tillgänglig på skolan.

– Jag gick till rektorn och sa: jag vill ha den här kursen, hur gör jag? Då sa hon att vi behöver en namnlista. Jag började höra med mina närmaste kompisar och började sedan marknadsföra kursen. Och jag fick med ett helt gäng som också började marknadsföra den. Då fick vi igenom kursen tillslut.

Men det är långt ifrån alla som ber om mer matte i skolan, och många elever kämpar med att klara kurserna i ämnet. Oliver har genom en volontärorganisation tidigare hjälpt andra med matten, och jobbar nu extra på Allakando, ett företag som ger privatlektioner i olika skolämnen.

Vilka råd har du till de som tycker att matten är svår i skolan?

– Matte är inte någon form av talang, utan något alla kan lära sig, oavsett hur svårt det känns. Du kan ligga på F och uppnå A ändå, om du verkligen, verkligen lägger tid på det, säger Oliver.

– Det viktigaste är att inte ge upp. Fortsätt kämpa och våga be om hjälp. Lärarna är där för din skull och de vill att du ska lyckas.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>