Hem NYHETER Miljö- och hållbarhetspriset Guldäpplet delades ut till tre skolor som visar vägen mot en hållbar framtid

Miljö- och hållbarhetspriset Guldäpplet delades ut till tre skolor som visar vägen mot en hållbar framtid

Publicerat av: Redaktionen

Torsdagen den 29 november delade VafabMiljö Kommunalförbund ut det nyinstiftade Miljö- och hållbarhetspriset Guldäpplet.

Första priset gick till ABB Industrigymnasium, andra pris till Bjurhovdaskolan och det tredje priset till Wegas, Carlforsska gymnasiet.

Miljö- och hållbarhetspriset Guldäpplet delades ut till tre skolor som visar vägen mot en hållbar framtid

De tre vinnande skolorna representerades av elever och lärare. Fotograf: Per Groth

De tre skolorna har utmärkt sig genom sitt sätt att arbeta med miljö- och hållbarhetsfrågor.

– De här skolorna har alla gjort ett fantastiskt jobb och på olika sätt imponerat på oss, säger Carina Färm, VD på VafabMiljö. Så mycket engagemang, handlingskraft och framtidstro som eleverna och lärarna förmedlar; det känns bra i både mage och hjärta.

Pristagarna fick ta emot ett diplom med motivering och varsin check.

ABB Industrigymnasium vann 30 000 kronor, Bjurhovdaskolan 20 000 kronor och Wegas, Carlforsska gymnasiet, 10 000 kronor. Det var en trevlig, och känslosam, prisceremoni med tal och presentationer av skolornas arbeten. Utdelningen skedde i samband med VafabMiljös Direktionsmöte och flera politiker från regionen var med och lyssnade.

ABB Industrigymnasium prisades för att de låter hållbarhetsarbetet genomsyra alla årskurser, alla ämnen och där hela skolan engageras, såväl lärare som elever och föräldrar. De samarbetar också med samhällets aktörer och kopplar sitt arbete mot omvärlden på ett mycket föredömligt sätt.

Bjurhovdaskolan visar att det är i vardagen vi vinner slaget. De minskar matsvinnet genom att belöna rätt beteende och har arbetat med nudging långt innan begreppet var känt. Samarbetet med en skola i Botswana tar hållbarhetsarbetet ut i världen.

Wegas, Carlforsska gymnasiet låter de tre hållbarhetsaspekterna ta plats i såväl historia som samhällskunskap och de visar att alla har möjlighet att påverka, att förändra. Hållbarhetsarbetet har en tydlig plats i skolans vardag, oavsett om det handlar om att källsortera, välja bort plastmuggar eller låta eleverna ha inflytande i stort och smått.
De tre nomineringstexterna bifogas pressmeddelandet i sin helhet. Fakta om priset presenteras längre ner.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>