Hem NYHETER Nästan 20 procent av gymnasielärarna är obehöriga i Västra Götalands län

Nästan 20 procent av gymnasielärarna är obehöriga i Västra Götalands län

Publicerat av: Redaktionen

Nästan 20 procent av gymnasielärarna i Västra Götalands län är obehöriga.

Det visar den senaste statistiken från Skolverket som Lärarförbundet analyserat på kommun- och länsnivå över den senaste fyra åren.

Nästan 20 procent av gymnasielärarna är obehöriga i Västra Götalands län

Johanna Jaara Åstrand

I december 2017 hade motsvarande 83 procent av lärarna1 i gymnasieskolorna i Västra Götalands län lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne.

– Vi har nioårig skolplikt i Sverige, men i praktiken krävs det idag en gymnasieutbildning för att få ett jobb på svensk arbetsmarknad. Gymnasielärarna behöver fler behöriga kollegor att dela ansvaret med och de bästa förutsättningarna för att ta alla unga i Sverige till en gymnasieexamen, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

Av de sammanlagt 2 557 heltidstjänsterna i gymnasieskolorna i Västra Götalands län (fördelat på 3 328 lärare) var det 2 109 som hade lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne.

Det finns stora skillnader i lärarbehörighet bland kommunerna inom länet. I Skara kommuninnehas 68 procent av tjänsterna av behöriga, medan Öckerö kommun har 98 procents behörighet, vilket är högst i Västra Götalands län.Nästan 20 procent av gymnasielärarna är obehöriga i Västra Götalands län 4

Andelen behöriga lärare ökade jämfört med året innan med en procentenheter. Västra Götalands län följde därmed utvecklingen i riket. I hela landet ligger lärarbehörigheten på 81 procent, vilket i stort sett samma nivå som året innan.

Lärarbehörigheten sjunker i nio kommuner i Västra Götalands län. Mest anmärkningsvärda försämringar ser vi i Kunskapsförbundet Väst. I Mariestads kommunMarks kommunSkövde kommunStenungsunds kommun och Ulricehamns kommun däremot går andel behöriga lärare uppåt betydligt.

Nästan 20 procent av gymnasielärarna är obehöriga i Västra Götalands län 5

Tiotusentals lärare saknas

Siffror från SCB visar att 2035 kommer vi i Sverige att sakna 79 000 lärare. Skollagen är tydlig med att det är endast den som har legitimation som lärare eller förskollärare och är behörig för viss undervisning får bedriva undervisningen. Många lärare i gymnasiet upplever idag att de får för lite tid till att ägna sig åt planering och utveckling av undervisningen.

– Gymnasietiden är den tid i elevens liv då man går från barn till vuxen, blir myndig och förväntas kunna ta eget ansvar för sitt liv och sin omvärld. De lärare som eleverna möter har avgörande betydelse för deras fortsatta kunskapsresa och framtida livsval, säger Johanna Jaara Åstrand.

Övergången mellan grundskola och gymnasieskola är idag ofta allt för dåligt förberedd. Eleverna behöver stöd och vägledning för att göra välinformerade val som tar hänsyn till såväl egna intressen och förutsättningar som förståelsen för omvärlden och samhällsutvecklingen.

– Dagens och morgondagens arbetsmarknad kräver en högre och annorlunda kompetens än gårdagens och det är avgörande att lärarna får förutsättningar att utveckla undervisningen i takt med tiden. Det ställer stora krav på skolans huvudmän att frigöra tid och säkerställa rätten till kompetensutveckling och kollegialt samarbete för varje lärare på alla gymnasium över hela landet, säger Johanna Jaara Åstrand.

Unika rapporter för alla kommuner

För att lyfta fram de stora regionala skillnaderna i lärarbehörighet runtom i landet har Lärarförbundet sammanställt rapporter för samtliga kommuner i landet.

Klicka på den kommun du vill läsa mer om i tabellen nedan.

Lärarebehörighet kommunerna i Västra Götalands län

Kommun 2017/18 2016/17 Förändring
Alingsås kommun 86 % 88 % −2 %
Borås kommun 84 % 86 % −2 %
Falköpings kommun 83 % 81 % +2 %
Göteborgs kommun 82 % 83 % −1 %
Härryda kommun 95 % 96 % −1 %
Kungälvs kommun 92 % 90 % +2 %
Kunskapsförbundet Väst 71 % 77 % −6 %
Lerums kommun 88 % 91 % −3 %
Lidköpings kommun 96 % 96 % 0 %
Lysekils kommun 85 % 85 % +1 %
Mariestads kommun 85 % 80 % +5 %
Marks kommun 78 % 64 % +14 %
Skara kommun 68 % 68 % −1 %
Skövde kommun 88 % 69 % +18 %
Stenungsunds kommun 93 % 88 % +6 %
Strömstads kommun 70 % 67 % +3 %
Tranemo kommun 93 % Uppgift saknas Uppgift saknas
Uddevalla kommun 89 % 90 % −1 %
Ulricehamns kommun 78 % 68 % +9 %
Åmåls kommun 88 % 90 % −3 %
Öckerö kommun 98 % Uppgift saknas Uppgift saknas

Tabellen visar endast kommuner och gymnasieförbund med minst 20 heltidstjänster där Skolverket redovisat uppgifter om lärarbehörighet i gymnasieskolorna för läsåret 2017/18.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>