Hem SKOLPARTNERNATUR & KULTUR Natur & Kulturs debattbokspris går till bok om skolattentatet i Trollhättan

Natur & Kulturs debattbokspris går till bok om skolattentatet i Trollhättan

Publicerat av: Redaktionen

Åsa Erlandsson tilldelas Natur & Kulturs debattbokspris 2018 för boken ”Det som aldrig fick ske: Skolattentatet i Trollhättan”.

Hon får priset för sin uthålliga research med intervjuer som både fördjupar och problematiserar bilden av skolattentatet och av hur myndigheter och media hanterade det.

Natur & Kulturs debattbokspris går till bok om skolattentatet i Trollhättan

Foto: Håkan Elofsson/ Natur & Kultur

Prissumman är 250 0000 kr som årligen delas ut till en svensk fackbok som bidrar till att fördjupa samhällsdebatten.

Juryns motivering lyder:
Åsa Erlandsson tilldelas Natur & och Kulturs debattbokspris 2018 för att hon med ”Det som aldrig fick ske” ger oss berättelsen om hur ensamhet, psykisk ohälsa och socialt utanförskap, i kombination med en normaliserad främlingsfientlighet, formade gärningsmannen bakom skolattentatet i Trollhättan.

Erlandssons uthålliga research och intervjuer både fördjupar och problematiserar bilden av attentatet – liksom av hur myndigheter och media hanterade det.

Åsa Erlandsson är journalist, författare och redaktör för tidningen Svensk Polis. Det var den 22 oktober 2015 som den 21-årige Anton Lundin Pettersson mördade tre personer och skadade en allvarligt med ett långt, skarpslipat svärd på Kronans skola. Polisen var snabbt på plats och sköt Anton Lundin Pettersson, som avled samma dag. Åsa Erlandsson skrev ett reportage om dådet i Svensk Polis som ledde till att Norstedts bad henne att skriva en bok. Hon skrev ”Det som aldrig fick ske” på sin fritid och belönades med Stora Journalistpriset 2017 i kategorin Årets berättare. I år var hon även nominerad till Föreningen Grävande Journalisters pris Guldspaden för boken.

Natur & Kulturs debattbokspris är Sveriges största debattbokspris och instiftades 2008. Prissumman på 250 000 kr tilldelas årligen en författare till en svensk fackbok som bidrar till att fördjupa samhällsdebatten. När priset instiftades fick det namnet Johan Hanssonpriset efter Natur & Kulturs grundare, men från och med 2017 heter samma pris Natur & Kulturs debattbokspris.

Utdelningen av Natur & Kulturs debattbokspris äger rum onsdagen den 4 juli, kl. 13.00 i Krukmakarens hus i Visby. I samband med prisutdelningen arrangeras ett seminarium.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>