Under ett dygn i oktober ger sig en klass, i årskurs 3 med inriktningen Naturturism, Realgymnasiet Västerås och Eskilstuna ut i vildmarken.
De ska ta sig till Skinnskatteberg, Färna där aktiviteten ”En natt i vargreviret” kräver både fokus och förberedelser från eleverna.
De ska nu få prova på, lära sig nytt och även sätta sina tidigare kunskaper som de har fått under två år på prov ute i naturen.
Natten som eleverna tillbringar inom vargreviret, tillsammans med klassen, undervisas av professionella guider från WildSweden. Kunskaperna tar de med sig när de nu går sista året på gymnasiet, för att sen bli färdiga och certifierade naturguider eller för att fortsatta sina studier.
Vi valde att följa två av eleverna, Håkan Park och Nellie Malmberg lite extra, där de bland annat berättar om upplevelsen och förberedelserna de gör inför den kommande natten.
-Vi har förberett oss genom att läsa på hemsidan för WildSweden för att sätta oss in i själva turen vi ska göra och hur den rent praktiskt kommer att fungera, berättar Nellie. Vi lyssnar även på ljudklipp från varg och får svara på olika frågeställningar som vi fått av vår lärare, innan vi ger oss av, förklarar hon.
Eleverna som studerat naturturism inom en bransch som har starka framtidsutsikter, varvar teori med en hel del praktiska moment. Olika utbildningsinsatser genomförs varje år, till exempel bäversafari, guideteknik och paketering av upplevelser och den här gången blir det ”En natt i vargreviret”. Förberedelserna är noggrant inplanerade och en viktig del i genomförandet.
– Eleverna har fått fundera på målgrupp, målsättning och gjort reflektioner kring själva genomförandet, berättar Peter Ahl, lärare i naturturism på skolan. Så att det blir verklighetstroget. Första året var det mycket fokus på själva upplevelsen, berättar Peter vidare. Det var mycket wow, ler han. Men eleverna växer verkligen och sista året är det på en helt annan nivå. De ställer fler frågor och gör egna reflektioner utifrån yrket. Det känns fantastiskt roligt.
På frågan om vad Håkan och Nellie vill skicka med till blivande elever hösten 2024/2025 som funderar på att gå inriktningen naturturism, säger de:
– Man har roligt och lär sig mycket, berättar Nellie. Samarbeten med olika partners som till exempel WildSweden är intressanta och stärker utbildningen. Man passar på att få bra idéer från proffsen, lägger hon till. Fördelen är också att man får bryta av sina vanliga studier med olika aktiviteter och får vara ute i naturen en hel del, förtydligar hon.
– Aktiviteterna och upplevelsen är väldigt intressanta, men det är en hel del studier som du också behöver lägga tid och energi på. Det är mycket omkring för att bli en riktigt bra guide, förklarar Håkan.
Simon Green, Guide och Innehållsansvarig på WildSweden berättar:
-Eleverna brukar vara förväntansfulla när de kommer, vilket är väldigt roligt. En upplevelse i sig, men även en möjlighet att se vad det faktiskt kan innebära att arbeta som guide. När vi arbetar med våra ordinarie gäster på turen så är ”Vad vi gör” i fokus. Min förhoppning är att eleverna också ska ta till sig ”Hur vi gör”, förklarar han.
Håkan ser verkligen fram emot att följa hur en guidning går till på experters vis och att få vara med om upplevelsen, då dem bor i ett camp bara några hundra meter från själva reviret, berättar han. – Att bara få känna och veta om att de finns där är väldigt speciellt, säger han.
Simon berättar att eleverna bland annat får söka efter spillning och tassavtryck. Om turen är framme har de även möjlighet att höra vargar yla på avstånd. Det beror till stor del på väderförhållanden och vindriktningen, avslutar han.