Nu lanserar vi Militärhistoriepodden – podcasten om konflikter som förändrat vår värld

Tisdag 12 november är det premiär för Militärhistoriepodden.

Nu lanserar vi Militärhistoriepodden – podcasten om konflikter som förändrat vår värld 1Bakom satsningen står det livaktiga förlaget Historiska Media i Lund.

– Sedan drygt ett drygt år tillbaka driver vi podcasten Historia Nu, som hittills har lyssnats på mer än 1,4 miljoner gånger. Det är en fantastisk utveckling och framgångarna har gett mersmak, säger förlagschef Erik Osvalds.

– Samtidigt har vi sett att det finns en lucka bland podcasts på svenska inom ämnet militärhistoria, en lucka vi tänker fylla med engagerande och kunnigt innehåll.

Den nystartade podden görs i samarbete med två historiker med gedigna kunskaper i ämnet: Martin Hårdstedt och Peter Bennesved, båda verksamma vid Umeå universitet.

– Det är en ynnest att få göra en podcast med två så kompetenta programledare som Martin och Peter, fortsätter Erik Osvalds. I sina samtal erbjuder de både ett brett tilltal och en djupare ämneskompetens, som jag är övertygad om att lyssnarna av en ämnesspecifik podcast önskar.

Historiska Medias expansiva och medvetna satsning på podcasts är ett resultat av förlagets långtgående samarbete med Urban Lindstedt, journalist med mångårig erfarenhet av podcast-produktion. Urban Lindstedt är programledare för Historia Nu, och nu även producent för Militärhistoriepodden.

I det första avsnittet av Militärhistoriepodden samtalar Martin Hårdstedt och Peter Bennesved om finska vinterkriget 1939–40, där Finland trots hårt motstånd ställdes på randen till undergång. Nya avsnitt publiceras därefter varannan vecka, med samtal där programledarna förenar angelägna ämnen med fördjupande specialisering.