Hem Debatt Nu måste regeringen satsa på skolledarna

Nu måste regeringen satsa på skolledarna

Publicerat av: Redaktionen

– Vi måste slå vakt om ansvarsavståndet i skolan, att löneskillnaden för skolledare respektive lärare speglar den faktiska skillnaden i ansvar i chefsbefattning och mellan olika chefsnivåer.

Vi är djupt oroade för att vi annars får en allvarlig kris i förskolan och skolan när det ekonomiska incitamentet för att bli skolledare raderas ut, säger Matz Nilsson.

Nu måste regeringen satsa på skolledarna

Förbundsordförande Matz Nilsson och kanslichef Maria Andrén Bergström riktar en uppmaning till Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning och ansvarig från regeringens sida för lärarlönelyftet. Foto Magnus Hartman. 

Igår uppvaktades Sveriges Skolledarförbund statsrådet Helene Hellmark Knutsson för att uppmärksamma regeringen på den ledarkris som håller på att segla upp i skolan.

Färre söker skolledartjänster och urvalet blir allt sämre, också i tidigare mycket attraktiva kommuner. Genom lärarlönelyftet har många lärare kommit i kapp och till och med förbi skolledare i lön.

– Regeringen måste nu ta tag i den här frågan. Det är bråttom!

– Vi vill ha en särskild satsning på landets skolledare och vi är beredda att återigen samarbeta med utbildningsdepartementet och finansdepartementet för att försäkra oss om att de bästa väljer att bli ledare för svensk förskola och skola, säger Matz Nilsson.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>