Hem NYHETER Ny lärarutbildning med jobb + lön skräddarsydd för Blekinge

Ny lärarutbildning med jobb + lön skräddarsydd för Blekinge

Publicerat av: Redaktionen

Fredag 15 mars öppnar ansökan till HT2019 med en ny typ av lärarutbildning som avlastar den rådande lärarbristen.

Tillsammans med elva kommuner, däribland Karlshamn, Olofström, Ronneby och Sölvesborg, har Högskolan Kristianstad skräddarsytt en utbildning där studenterna kombinerar studier med en anställning som lärare på en grundskola.

Lärarstudenterna får både lön och arbetserfarenhet och redan till hösten får de alltså sina första elever.

Ny lärarutbildning med jobb + lön skräddarsydd för Blekinge

Det handlar om en arbetsplatsintegrerad grundlärarutbildning med inriktning mot årskurs 4–6. Tre dagar i veckan ska studenterna arbeta på en grundskola som lärare och två dagar ska de studera på högskolan.

Efter fem års studier har studenten fem års arbetslivserfarenhet och behörighet att undervisa i ämnena svenska, engelska, matematik, biologi, fysik, kemi och teknik.

Detta upplägg möjliggör att studenterna kan finansiera studierna med en månadslön under hela utbildningen.

– Nu kan studenten förankra sina studier med verksamheten i grundskolan vecka efter vecka och ta med sig erfarenheterna från sin lärarroll till studierna. Under tiden får de en naturlig plats i lärarkollegiet och när de är klara med utbildningen har de fem års eftertraktad yrkeserfarenhet, säger Henrik Svensson, dekan för Fakulteten för lärarutbildning vid Högskolan Kristianstad.

Sammanlagt är sju kommuner i Skåne och fyra i Blekinge med i lärarsatsningen och det är också dessa som anställer studenterna under studietiden. De elva kommunerna är Helsingborg, Karlshamn, Klippan, Kristianstad, Olofström, Osby, Ronneby, Simrishamn, Sölvesborg, Tomelilla samt Östra Göinge, och tillsammans har de cirka 25 platser för de blivande lärarna.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>